Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nájemcům, co se dlouhodobě nestarají o hroby, hřbitov vypoví smlouvy

Některé hroby na brněnském Ústředním hřbitově jsou zpustlé a majitelé se o ně nestarají. Magistrát proto stanovil nová pravidla, která by situaci mohla vyřešit a nabídnout je tak novým nájemcům.

Zhruba čtyři sta hrobů Ústředního hřbitova má platnou smlouvu, ale nikdo se o ně nestará. Vedení hřbitova se rozhodlo přistoupit k výpovědím z nájmu, aby uvolnili místo pro nové zájemce.

Historicky si majetnější občané Brna sjednávali smlouvy k hrobům na dobu trvání hřbitova. V té době bylo zvykem, že pohřebiště do třiceti let zmizela. V případě brněnského Ústředního hřbitova ale k jeho zániku nedošlo a stále platné smlouvy jsou teď problém.

Pokud se o hrob nikdo nestará, pustne a náhrobky mohou být i nebezpečné. Zároveň se jedná o soukromý majetek, a proto se o něj nemůže starat nikdo další. Pár takových hrobů ale už má své zájemce, avšak kvůli staré platné smlouvě není možné s nimi jednat. „Rodiny, které mají jednohrob a sousedí se starými hroby, by chtěli ty své rozšířit. Bohužel jim ale kvůli těmto smlouvám na dobu trvání hřbitova nemůžeme vyhovět," řekla ředitelka Správy hřbitovů města Brna Alena Říhová. 

Výpověď je řešením 

„U těchto zpustlých hrobových míst nájemce často porušuje hned několik ustanovení Řádu veřejného pohřebiště města Brna. Ať už jde o zaplevelenost, vzrostlé dřeviny rostoucí v hrobovém místě, ohrožení bezpečnosti třeba vyviklaným náhrobkem, nebo neoznámení změny doručovací adresy nájemce," uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). 
Z těchto důvodů je možné přistoupit k výpovědi z nájmu hrobu podle platných regulí. Výpověď zasílá na poslední známou adresu a také ji vystaví na vývěsní tabuli hřbitova. Pokud se nájemci do tří měsíců neozvou, považuje místo za opuštěné, a to po třech letech připadne městu a je volné pro nové nájemce. 

Hroby k adopci

Největší moravský hřbitov je místem odpočinku mnoha významných osobností, je zde například speleolog Karel Absolon, skladatel Leoš Janáček nebo básník Jan Skácel. Hroby některých slavných však také pustnou. Aby nezanikly, nabízí je správa hřbitovů po výpovědi k adopci. O zvelebení hrobů, se může dobrovolně přihlásit kdokoliv. Spolek Paměť národa se o opuštěné hroby zajímá také. Skupina jeho dobrovolníků se na podzim loňského roku rozhodla pro základní údržbu a vzrostlý plevel nahradila květinami u asi dvaceti z nich. Hřbitov s jejich pomocí počítá i letos.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ústřední hřbitov, hroby, výpověď, hřbitov, Brno, Leoš Janáček, Karel Absolon, Jan Skácel, Petr Hladík, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nájemcům, co se dlouhodobě nestarají o hroby, hřbitov vypoví smlouvy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.