Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Boskovice si k osmistému výročí nadělí nový znak města

Většina měst má své symboly. Patří k nim zpravidla heraldický znak a prapor. Oba symboly schvaluje v České republice ze zákona Poslanecká sněmovna. Boskovice na Blanensku si příští rok připomenou osmisté výročí od založení a při této příležitosti dostanou jako dárek nový znak.

I když Boskovice mají více než osm století dlouhou historii, nikdy město nemělo oficálně schválený znak. To se nyní změní. „V celé své historii však zatím nemělo oficiálně schválený nebo přidělený znak města,“ připomněl mluvčí Boskovic Jaroslav Parma.

Znak loni odhalil tým grafického studia, které vytvořilo jednotný vizuální styl města. Na logu je v červeném štítě vyobrazen stříbrný hřeben. Podle heraldických pravidel znamená stříbrná barva „kov“ a může být zobrazena také jako bílá.

Poslanci souhlasili

Zastupitelstvo Boskovic pověřilo na svém jednání v prosinci 2020 starostu města Jaroslava Dohnálka (ODS), aby oficiálně o schválení znaku města požádal. „Správnost návrhu znaku byla schválena expertní skupinou sněmovního Podvýboru pro heraldiku a vexilologii, jež se zabývá pravidly a historií znaků či vlajek a který předsedovi sněmovny vydává doporučující kladné či záporné připomínky o udělení znaku,“ doplnil Parma.

Svůj prapor mají Boskovice schválený od roku 2003. Obec leží přibližně 40 kilometrů severně od Brna a žije zde asi 12 tisíc obyvatel. Historické jádro města je včetně židovského ghetta od roku 1990 městskou památkovou zónou.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB města Boskovice

Štítky Boskovice, logo, erb, znak, heraldika, Poslanecká sněmovna ČR, historie, Česko, okres Blansko, ODS, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boskovice si k osmistému výročí nadělí nový znak města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.