Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnští architekti vytváří model plánované čtvrti Trnitá, pomůže vybrat podobu nového nádraží

Kancelář architekta města Brna (KAM) spolu s 3D studiem Vysokého učení technického připravuje model nové městské čtvrti Trnitá. Na dvanácti čtverečních metrech se objeví stovky budov, přes 2 tisíce stromů, vlakové i tramvajové tratě nebo řeka Svratka v měřítku 1:500. Maketu využije odborná porota, která bude v rámci mezinárodní soutěže vybírat novou podobu nádraží. Model bude rozložitelný a poslouží i v budoucnu ke změnám územního plánu.

Přímo do modelu budou soutěžní týmy vkládat navržené budovy nového hlavního nádraží s navazujícím veřejným prostranstvím, které tak bude možné hodnotit z nadhledu a v kontextu celého místa. Model bude sloužit také při dalších jednáních o záměrech v nové čtvrti Trnitá. Počítáme s tím, že bude možné měnit budovy spolu s tím, jak se bude území rozvíjet,“ řekl ředitel KAM Michal Sedláček.

Model poslouží k výběru podoby nového nádraží

Soutěž o podobu nového hlavního nádraží v Brně probírala odborná porota 3. a 4. března v prostorách Vlněny. Návrhy od 12 účastníků, dohromady 72 panelů s vizualizacemi měli porotci k dispozici beze jmen a log, aby autory vítězného návrhu neznali. Do dalšího kola soutěže teď postoupí čtyři návrhy.

Zúžení účastníků soutěže teď musí schválit zadavatelé, kterými jsou Správa železnic a Statutární město Brno. Poté bude soutěž pokračovat do druhé fáze. Čtyři vybrané soutěžní týmy dopracují návrhy do větší podrobnosti, součástí bude také výroba vkládacího modelubudovy nádraží a řešeného území. Vítěze soutěže budeme znát v létě. Všechny návrhy představíme veřejnosti na velké výstavě na podzim,“ doplnil Sedláček.

Model vyrábí brněnská univerzita

Model Trnité vyrábí na 3D tiskárně a pomocí CNC obrábění Fakulta výtvarných umění VUT (FAVU VUT) a hotový bude začátkem června. Lidé se na něj budou moci podívat ale až na podzim, kdy by měla proběhnout výstava všech soutěžních návrhů včetně toho vítězného. 

Důkladné plánování, které je k výrobě takto rozlehlého modelu potřeba, připravuje vedoucí 3D studia FAVU Tomáš Medek.„Kombinujeme dvě technologie. CNC obrábění pro výrobu terénu a 3D tisk pro zástavbu. Jednou materiál ubíráte, druhou se na sebe v tenkých vrstvičkách přidáváte. V digitálním sochařství je pro nás běžné, že vytváříme velké objekty, které se skládají z více dílů a musí se k sobě sesadit. V tomto případě je však mimořádná přesnost, se kterou pracujeme. Přestože má celý model několik metrů, nemůžeme si mezi jednotlivými díly dovolit nepřesnosti ani v řádu milimetrů,“ popisuje postup Medek. 

Záleží na kvalitě materiálu

Důležitý je i materiál, ze kterého se model vyrábí. Základem je kvalitní průmyslový materiál. „Pro tento model používáme průmyslový materiál odolný proti UV záření a tiskneme na profesionální 3D tiskárně. Stejně tak pro frézování používáme desky pryskyřice, které se říká umělé dřevo a pro výrobu modelů je to jeden z nejkvalitnějších materiálů vůbec,“ doplnil Medek.

Maketa nové čtvrti nebude jednolitá, kvůli uchování a dalším možném použití modelu se bude dát dílo rozložit do 12 částí. Na pevno budou k základním deskám připevněny pouze důležité historické památky, chráněné objekty a podobně důležité budovy, kterých je okolo stovky a v budoucnu se s nimi nebude nijak hýbat. Ostatní domy pak naopak půjdou odstranit nebo upravit podle toho, jak se bude místo vyvíjet i v realitě. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KAM

Štítky Brno, Trnitá, čtvrt, KAM, VUT, FAVU, univerzita, model, maketa, materiál, soutěž, Svratka, Tomáš Medek, Fakulta výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně, Michal Sedláček, Správa železniční dopravní cesty, výroba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští architekti vytváří model plánované čtvrti Trnitá, pomůže vybrat podobu nového nádraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.