Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jasánek a Nanuk šlechtí Lužánecký park

Brněnský Lužánecký park se připravuje na jaro. Správce parku, jímž je Veřejné zeleň města Brna (VZMB), povolal do předjarního úklidu čtyrnohé pomocníky – Jasánka a Nanuka chovatele Oskara Sněhoty. Práce tažných koní je totiž při péči a údržbě trávníků po zimě nenahraditelná.

VZMB využívá služeb lichokopytníků pravidelně, letos se představují nejen v Lužáneckém parku již po jedenácté. Tentokrát ovšem v obměněné sestavě. Místo koně Nilla pomáhá valachovi Jasánkovi zkrášlovat plochu tento rok norický hřebec Nanuk, který si dnes odbyl premiéru.  

Pomocí speciálních bran zbavujeme travní porost mechů a plísní, díky čemuž se dostane do půdy vzduch. To je vždy nutné před příchodem jara udělat. Takto se zabezpečí zdravotní stav trávníku na celou sezonu,“ popsal postup chovatel Oskar Sněhota, jehož dnes čeká v největším městském parku pořádná fuška. Společně se svými pomocníky ošetří bezmála dvacet hektarů plochy.

Tento týden navíc zamíří koníci i na další oblíbená místa Brňanů. Například zítra budou pracovat na Špilberku, poté ošetří park Koliště či Tyršův sad. Zkušený chovatel se ovšem nebojí, že by jeho koně nezvládli takovou zátěž. Podle Sněhoty jsou zvířata zvyklá pracovat. Denně se pohybují v lese, kde například odklízejí klády. Na jaře a na podzim zase pomáhají s oráním půdy.

Zasloužená odměna

Po dnešní šichtě v Lužánkách čeká Sněhotovy svěřence zasloužená odměna. Na své si přijde zejména Nanuk, který dnes slaví šesté narozeniny a doma jej čeká překvapení. Jako dárek dostane obroku, tedy jadrné krmivo, jež se nejčastěji skládá z ovse. K tomu pak ještě mrkev a jablka. Zkrátka ale nepřijde ani Jasánek. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jitka Koudelová

Štítky Park, Vegetace, Brno, Lužánky, VZMB, jaro, Špilberk, Glacis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jasánek a Nanuk šlechtí Lužánecký park  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.