Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Šéf Avastu Ondřej Vlček s manželkou Katarínou dají na pomoc nemocných dětí 1,5 miliardy korun

Ředitel softwarové firmy Avast, jež má rovněž pobočku v Brně, Ondřej Vlček s manželkou Katarínou založili soukromou Nadaci rodiny Vlčkových, která pomůže nemocným dětem a jejich rodinám. Na konto soukromého fondu vložili jeden a půl miliardy korun.

Manželé považují založení nadace za smysluplné využití rodinného majetku. V Česku tak vzniká nový a jeden z největších filantropických projektů. 

Chceme umožnit, aby mohli rodiče společně s nemocnými dětmi prožít i v nejtěžším období svého života co nejvíce radosti bez ohledu na to, v jaké fázi nemoci se dítě nachází. Rádi bychom pro ně vytvořili místo, kde snadno najdou to, co potřebují. Pomoc, podporu, porozumění, pohodlí, klid a bezpečí,“ sdělila Katarína Vlčková, která pracuje jako lékařka v mobilním hospici Cesta domů. 

Hospic a paliativní středisko

Manželský pár chce prostřednictvím nadace rovněž vybudovat dětský lůžkový hospic, paliativní středisko a přispět ke zvýšení dostupnosti služeb pro rodiny závažně nemocných dětí. Počítá se také se vzdělávacím centrem pro odbornou veřejnost a knihovnou. „V českém i středoevropském prostředí se jedná o jedinečný projekt, který bude inspirací pro další mecenáše,” uvedla členka správní rady Nadačního fondu Via Clarita Kateřina Ronovská, která pomáhala manželům založit novou nadaci. 

Výstavba hospice a střediska paliativní péče je plánovaná na pět let, během nichž se stane i sídlem nově vzniklé nadace a vytvoří také zázemí pro více než šest let fungující Zlatou rybku.

Vybudování dětského lůžkového hospice, který by zároveň sloužil jako vzdělávací a komunitní centrum, vnímám jako nesmírně důležitý krok v zajištění celkové podpory rodinám dětí, které jsou závažně nemocné,” popsala předsedkyně Sekce dětské paliativní péče České společnosti paliativní medicíny České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Mahulena Exnerová. Podle ní v Česku chybí odlehčovací typ péče pro těžce nemocné děti a jejich rodiny, včetně možnosti péče v závěru života. 

Nový projekt Vlčkových navazuje na jejich soukromou charitativní organizaci Zlatá rybka, která od roku 2015 pomohla více než 650 dětem se závažným onemocněním. V nadaci budou mít klíčovou roli i členové statutárních a kontrolních orgánů. Zapojit chtějí také odborníky na dětskou paliativní péči a lékaře, kteří pečují o závažně nemocné děti. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Avast

Štítky Charita, Filantropie, Avast, Brno, Ondřej Vlček, Avast Software, rodina, nadace, projekt, Česko, Katarína Vlčková, Kateřina Ronovská, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šéf Avastu Ondřej Vlček s manželkou Katarínou dají na pomoc nemocných dětí 1,5 miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.