Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rok od tvrdého direktu pro české podnikatele. Podívejte se, jak šel čas

V neděli uplyne přesně rok od momentu, kdy vláda nařídila první uzavření restaurací a většiny obchodů kvůli rychlému šíření onemocnění covid-19. Pojďme si shrnout v několika odstavcích uplynulých 365 dní, kdy dostala česká ekonomika tvrdý zásah.

První omezování ekonomiky

Fungování obchodů, restaurací, provozoven služeb nebo hotelů a penzionů vláda poprvé omezila mezi 14. a 16. březnem loňského roku. Koncem jara a během léta sice přišlo uvolnění, po kterém většina podniků mohla za zpřísněných hygienických podmínek a někdy s menší kapacitou opět fungovat, na podzim ovšem přišla další vlna šíření nákazy a s ní opětovné omezení. Majitelé podniků sice mají nárok na různé formy podpory, ta ale podle nich často nestačí nebo dorazí se zpožděním.

Omezení provozu se nedotklo jen malé části obchodů, které nabízejí základní životní potřeby - například potravin, lékáren, drogerií nebo benzinových pump, prodávat mohly také obchody s potřebami pro malá domácí zvířata, oční optiky nebo trafiky. Kvůli možnosti šít roušky už na jaře vláda povolila otevřít i galanterie. Prodejny ale musejí mít zavřeno v době, kdy platí zákaz vycházení, a ve svátek (platil též zákaz prodeje v neděli). Ze služeb zůstaly v provozu třeba autoservisy.

Rozvolňujeme, abychom zas mohli zavřít

Uvolňování v případě obchodů začalo v druhé polovině dubna, začalo u farmářských trhů a autobazary, následovaly menší obchody s plochou do 2500 metrů čtverečních s vlastním vchodem a od 11. května se otevřela se nákupní centra. Za zpřísněných hygienických opatření fungovaly obchody téměř normálně až do podzimu, kdy s rostoucími počty nákaz přišla zpřísněná opatření a 22. října musela znovu zavřít většina obchodů. Znovu přivítat zákazníky mohly po šesti týdnech 3. prosince.

Třetí stupeň protiepidemického systému PES, který to umožnil, sice platil jen dva týdny, ani po přechodu na přísnější čtvrtý stupeň od 18. prosince se ale obchody v období těsně před Vánoci nemusely zavřít. Fungovat mohly všechny prodejny, ale s omezením počtu osob v obchodě (jeden zákazník na 15 metrů čtverečních) a udržováním dvoumetrových rozestupů mezi zákazníky. Přísnější restrikce přinesl až přechod do pátého stupně PES od 27. prosince.

Po skončení koronavirové krize se chce do gastronomie na hlavní pracovní poměr vrátit zhruba polovina lidí, kteří byli v oboru zaměstnáni před vypuknutím pandemie. Další asi pětina lidí s návratem počítá, ale jen na částečný úvazek. Na brigádu by se vrátilo asi 90 procent lidí, gastronomii považují za srdeční záležitost. Vyplývá to z průzkumu českého start-upu Grason. V případě kuchařů zůstalo v oboru asi 31 procent respondentů. Ve skladu našlo novou práci 16 procent z nich. Další začali pracovat ve stavebnictví, v obchodě nebo se živí jako kurýři. Žádné jiné zaměstnání si nenašlo přibližně 28 procent kuchařů.

Restauratér, ten tvrdej chleba má

Jako prvních se pak vládní opatření loni dotkla restaurací, které musely mít od 13. března zavřeno mezi 20:00 a 6:00, od následujícího dne se musely zavřít úplně a nabízet mohly jen prodej z okénka nebo rozvoz. První změna přišla až po téměř dvou měsících, od 11. května byl povolen byl provoz restauračních zahrádek, od dva týdny později se otevřely i vnitřní prostory restaurací, ovšem za přísnějších hygienických opatření. Až do konce června platilo omezení otevírací doby přes noc.

S růstem nových případů covidu-19 přikročila vláda nejprve v polovině září k omezování otevírací doby, restaurace a další podniky musely mít zavřeno přes noc, zavírací doba se postupně přesunula na 20:00. Od 14. října mohla být opět otevřena už jen výdejní okénka a tento stav trval skoro dva měsíce. Restaurace ovšem mohly mít otevřelo jen mezi 3. a 17. prosincem, kvůli zhoršující se epidemické situaci jsou v současnosti už téměř tři měsíce pro návštěvníky opět uzavřeny.

Od listopadu se přitom v médiích ozývá stále hlasitější kritika uzavření restaurací, zejména od jejich majitelů, z nichž část své firmy drží při životě je s vypětím všech sil. Někteří přitom na protest podniky otevřeli, mediální pozornost vzbudil třeba majitel restaurace Šeberák v pražských Kunraticích. Vznikla také protestní iniciativa Chcípl PES, která sdružuje podnikatele nesouhlasící s protiepidemickými opatřeními vlády a jež uvažuje o vstupu do politiky.

Střihání leda doma

Omezení služeb se přitom netýká jen restaurací, na jaře a nyní od podzimu postihly zákazy třeba i kadeřnictví. Uzavřeny jsou také hotely a další provozovny nabízející ubytování. Také ty nesměly (až na výjimky) fungovat od poloviny března do 25. května, zákaz je znovu postihl od 22. října, od kdy mohly zůstat otevřeny pouze pro hosty, kteří cestují za služebními účely. Po dvoutýdenním uvolnění mezi 3. a 17. prosincem platí stejné omezení i poslední více než dva měsíce.

Koncem ledna přitom vláda zpřísnila pravidla pro ubytování lidí na služební cestě, protože v řadě případů - zejména na horách - lidé oficiálně vyrazili na služební cestu, ovšem spolu s rodinnými příslušníky a de facto se tak jednalo o rekreaci. Nyní se tak zájemci o pobyt musejí prokázat písemným potvrzením zaměstnavatele či objednatele služby v případě živnostníků. Poskytovatelé ubytovacích služeb pak musejí tato potvrzení uchovávat pro kontrolu.

Havlíček míní, osud mění

V polovině února sice ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) mluvil o možnosti otevřít obchody, kde měla platit přísnější opatření jako povinné respirátory pro personál. Vzhledem k pandemické situaci se tak ale nestalo. Od 1. března se opatření - zároveň s omezením cestování mezi okresy - naopak ještě zpřísnila, výjimky vláda zredukovala asi na půlku, znovu se tak zavřely prodejny s dětským textilem a obuví, papírnictví, galanterie nebo obchody se zbraněmi a střelivem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, opatření, vláda, restaurace, hotel, obchod, Karel Havlíček, koronavirová krize, ANO 2011, Protiepidemický systém České republiky, Hnutí PES, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok od tvrdého direktu pro české podnikatele. Podívejte se, jak šel čas  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.