Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bílovice chystají turistický tahák, postaví rozhlednu s výhledem na celou obec

Bílovice nad Svitavou na Brněnsku chystají novou turistickou atrakci, jíž bude bezmála třicet metrů vysoká rozhledna. Obec chce začít s výstavbou železné konstrukce už letos v březnu. Záleží ovšem na počasí i finálních jednání se zhotovitelem stavby.

Nová rozhledna bude měřit celkem 29 metrů a vyroste na kopci tzv. vyhlídky, kam vede cesta přes myslivnu lišky Bystroušky, jezírko a Liduščin památník.

V současné době je situace taková, že se v polovině března sejdeme s dodavatelem stavby a předáme mu staveniště. Poté by mohla začít i samotná výstavba. Vše ale záleží na tom, jak se společně domluvíme,“ popsal Drbně bílovický starosta Miroslav Boháček (STAN), podle nějž potrvá vybudování konstrukce zhruba půl roku. 

Zapojí i veřejnost

Bílovice patří již od první republiky k oblíbeným turistickým destinacím turistů z Brna a okolí. V každém ročním období si cestu do Těsnohlídkova údolí najde tisíce lidí, kteří podnikají pěší výlety nebo vyjížďky na kole či kolečkových bruslí. Nyní přibude další turistické lákadlo v podobě rozhledny. Z vrcholu železné konstrukce získají návštěvníci zcela unikátní výhled na malebné údolí. Jako na dlani budou mít celou obec, zdejší lesy, tekoucí řeku Svitavu nebo vysílač Hády. Navíc místní představitelé chystají i atraktivní příležitost pro veřejnost, jak se zapojit do stavebního dění.

Plánujeme, že si lidé budou moct zakoupit za symbolickou částku cedulku na schody. Prostřednictvím mobilní aplikace obce se zájemci zaregistrují a zvolí si požadovaný schod. Zároveň bychom rádi nechali veřejnost hlasovat i o jméně stavby. Zatím zní pracovní název bílovická rozhledna, ale nebráníme se ani jinému pojmenování,“ sdělil Boháček s tím, že veškeré další podrobnosti k hlasování sdělí obec až po jednání s dodavatelem. 

Výlet po rozhlednách

Výstavba rozhledny vyjde obec na sever od moravského metropole na bezmála šest milionů korun. Polovinu částky pokryje dotace z ministerstva pro místní rozvoj, kterou Bílovice získaly loni v létě. Díky tomu se turistům objeví na mapě další atraktivní lokalita s unikátním výhledem. V blízkosti Bílovic se totiž nachází oblíbená rozhledna Alexandrovka u Adamova. Velký zájem je i o Babí lom u Lelekovic nebo oboru Holedná v Brně, kde nová konstrukce přitahuje davy turistů.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Bílovice

Štítky Turistika, Bílovice, Brněnsko, Rekreace, Rozhledny, Lelekovice, rozhledna, Bílovice nad Svitavou, Miroslav Boháček, Starostové a nezávislí, Brno, První republika, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bílovice chystají turistický tahák, postaví rozhlednu s výhledem na celou obec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.