Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Velký moment pro elektrárnu v Dukovanech. Získala povolení na nové jaderné zdroje

Elektrárna Dukovany získala od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost povolení k umístění nového jaderného zdroje. Jedná se o významný přípravný krok před zahájením stavby a výběrem dodavatele. Papírování trvalo pět let a jeho součástí bylo přes 200 odborných studií, analýz a rozborů.

Žádost o povolení k umístění nového jaderného zdroje podala Elektrárna Dukovany Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost před rokem. Samotná příprava už ale začala o šest let dříve. Podklady k dokumentaci zpracovávaly tři desítky odborníků z veřejných institucí, včetně brněnských vysokých škol. 

Povolení získala Elektrárna Dukovany k umístění dvou jaderných zařízení, každé z nich má jeden tlakovodní reaktor o maximálním elektrickém výkonu do 1200 MWe (elektrický výkon elektrárny v megawattech). „Nyní stavíme jeden blok ve výkonovém rozmezí do 1200 MWe, povolení se nicméně týká dvou jaderných zařízení. Jednak jsme takto připravovali dokumentaci od roku 2015 a především nám to umožňuje zohlednit případné další energetické a klimatické cíle v budoucnu,“ vysvětlil generální ředitel Elektrárna Dukovany II (EDU II) Petr Závodský.

Jde o jeden z velmi významných milníků. Přípravě dokumentace i samotnému správnímu řízení jsme věnovali opravdu velkou pozornost a úsilí. Také jsme zveřejnili například celou Zadávací bezpečnostní zprávu a další materiály, veřejnost tak k nim má volný přístup,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti ČEZ Daniel Beneš.

Úřad musel při schválení zhodnotit mnoho aspektů. Například jestli je lokalita pro umístění nového jaderného zdroje vhodná. Elektrárna Dukovany musela také doložit detaily k zamýšlenému projektu, jaké jsou přírodní podmínky včetně zajištění vody a předvídat i vliv provozu na obyvatele a životní prostředí.

Přímo v místě budoucí stavby uskutečnili experti přes sto sedmdesát geologických vrtů, kvůli sledování podzemní vody zároveň vyvrtali třicet hlubokých vrtů o hloubce až sto padesát metrů a celkové délce téměř dva kilometry.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky jaderná elektrárna, elektrárna, ČEZ, Dukovany, Elektrárna Dukovany II, a. s., Daniel Beneš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velký moment pro elektrárnu v Dukovanech. Získala povolení na nové jaderné zdroje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.