Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno změnilo tarif MHD i podmínky pro šalinkarty

V brněnské MHD začne od dubna platit nový tarif. Zjednoduší se podmínky na bezplatnou dopravu pro seniory a děti. Změn doznají i šalinkarty. Nově se k elektronické formě předplatních jízdenek pro zaměstnance dopravního podniku a studenty přidá i ta pro doprovod dětí do 3 let.

Od 1. dubna letošního roku nastanou čtyři změny v tarifu pro MHD v Brně. Lidem nad 70 bude nově stačit pouze občanský průkaz pro ověření nároku na bezplatnou přepravu v tarifních zónách 100 a 101. Jakýkoliv doklad postačí pro ověření také dětem ve věku 6 až 10 let. Doposud se starší lidé a děti museli prokazovat průkazkou IDS JMK. Další změna je v předplatních jízdenkách pro doprovod dětí do 3 let. Tyto jízdenky budou od dubna vydávány pouze elektronicky. Radní zrušili také zvláštní roční kupon pro seniory do 70 let za 840 korun.

Změny podle radních nastávají, aby se zamezilo šíření epidemie COVID-19, zefektivnil se prodej předplatních jízdenek a zjednodušily se tarifní podmínky.

Elektronické šalinkarty

Nová opatření navazují na dvě již platné změny. Od ledna tohoto roku totiž platí vydávání předplatních jízdenek výhradně v elektronické podobě pro aktivní zaměstnance a studenty 18 až 26 let.

„Tato opatření nevyžadovala změnu tarifu, která je nutná k zavedení dalších čtyřech opatření, jež Rada města Brna nyní odsouhlasila,“ přiblížila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Brna

Štítky Brno, MHD, tarify, šalinkarta, změny, městská hromadná doprava, Integrovaný dopravní systém Jihomoravského kraje, Markéta Vaňková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mojmír Herzlik

Velmi dobře si pamatuji, že cestování seniorů v MHD zdarma od 70 let bylo zavedeno, když generální tajemník ÚV KSČ a president ČSSR soudruh Gustáv Husák oslavil sedmdesátku. Smějící se bestie, jak Čechy kdysi nazval Reinhardt Heydrich, to hned komentovaly, že to zavedl proto, aby mohl jezdit zadarmo, až půjde od válu.

Pátek, 12. března 2021, 16:21Odpovědět

Martin Píža

Proč senioři zadarmo až od 70 let. Všude jinde je to od 65 let. Anebo s podstatnou slevou od 65 do 70 let.

Pátek, 12. března 2021, 15:59Odpovědět

Krupica Jiří

Doufám že to bude platit i pro IDS mimo Brno k prokázání slevy na jízdném. Jinak je na čase že byl ten nesmysl zrušen. Šalinkarty případně mohly i zůstat ale jejich roční obnovování bylo naprosto absurdní. Pod věkovou hranici těžko někdo omládne a když umře tak už MHD jezdit nebude.

Čtvrtek, 11. března 2021, 11:38Odpovědět

Mojmír Herzlik

Konečně rozumná věc, občanka přece stačí a ušetří to zbytečnou administrativu. 70 mi ještě není, takže mám roční šalinkartu nad 65 asi za 1200 Kč ročně i tu pražskou, za kterou jsem zaplatil 20 Kč a platí od 65 do 70. Ale v Praze nemají wifinu. V takové Vídni nebo Blavě si člověk určitého věku může koupit zlevněný lístek pro seniory a že na něho má nárok dokáže občankou a nepotřebuje žádný další zvláštní průkaz.

Čtvrtek, 11. března 2021, 10:27Odpovědět

Petr Dvořák

Jiří Kuchta - Je fakt, že při kombinaci pásem 100+101 a přejíždění mimo Brno, je to poněkud nepřehledné. Navíc mi před rokem na informacích na Novobranské podali zcela nesmyslné informace. Protože to nemělo logiku, řešil jsem to s vedením a ihned na místě byla sjednána náprava. Jen si říkám, kolik lidí přede mnou s tou pitomostí v hlavě odešlo.

Čtvrtek, 11. března 2021, 02:35Odpovědět

Jiří Kuchta

Trochu se nám seniorům zmenší chaos v jízdenkách. Stejně nebudu vědět kolik platit až pojedu mimo Brno. Jen můžeme závidět situaci v jiných městech (Praha paušál 20Kč na 5 let, Olomouc stačí OP)

Čtvrtek, 11. března 2021, 00:31Odpovědět

Brno změnilo tarif MHD i podmínky pro šalinkarty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.