Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Moderní pojetí sochy svatého Leonarda. Nese počítač, má sklopenou hlavu a střeží vinici

Počet soch na Pálavě stále narůstá a s tím i jejich oblíbenost. Často bývají i důvodem návštěv turistů. Letos přibyl mezi vinohrady nový kousek od umělce Petra Křiváka. Jeho dílo ukazuje moderní ztvárnění svatého Leonarda –  patron sedláků, zemědělců, vězňů a duševně nemocných.

Petr Křivák našel inspiraci pro své nové dílo v původní soše sv. Leonarda, která stála v místech, kudy vedla stará kupecká cesta mezi Pavlovem a Mikulovem. V minulosti se monument ale přesunul do Klentnice na Břeclavsku a po původní soše zůstal jen podstavec. Navíc je pod památkovou ochranou, a tak museli nadšenci najít pro sochu jiné umístění. Světec v uměleckém provedení našel nakonec nový domov u vinohradu Plenér mezi obcemi Klentnice a Pavlov.

3D sochařství

Sochu Křivák zhotovil technikou 3D, kterou se ve své práci zabývá. Snažil se vyzdvihnout nedokonalost nebo využít prvek náhody a chyby, což je typické pro jeho díla. 

„Celá tvorba trvala zhruba rok. Zpočátku se vše tvořilo 3D sochařstvím, takže skenováním a tvorbou modelu. Poté přišlo na řadu klasické sochařství, takže modelování, formování a odlévání. Pro odlévání jsme použili speciální beton, který je pevný a používá se k sochařství. Také jsme k němu přidali černý pigment,“ popsal Drbně Křivák, jenž absolvoval Fakultu výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně. 

S počítačem v ruce

Současná socha sv. Leonarda se v mnohých ohledech liší od původního díla. Pojímá se modernějším způsobem. Patron sedláků sice stále nosí černý hábit a kapuci, ale změnily se jeho atributy. V rukách drží počítač a kabát má pro změnu roztrhaný pálavskými větry. Již bolestně neprosí Boha o pomoc jako původní socha, ale stále je pokorný s hlavou skloněnou k zemi.

Možná přemýšlí o tom, co nám vzal, či dal covid. Nebo přemítá o vykořenění tohoto kraje, kde se původní obyvatelstvo muselo vystěhovat a přišli noví lidé, kteří k danému místu neměli žádný vztah. V průběhu generací si ho však vybudovali. Anebo jen přemýšlí nad tím, jak obrátit opět lid k víře v Boha, kterou zde historicky ztratili,“ přemítal své pocity z díla spolumajitel vinařství Plenér Ivo Marek.

Patron nemocných

Svatý Leonard je popisován jako patron duševně a fyzicky nemocných, domácího dobytka, zemědělců a vězňů, především politických. Bývá vyobrazován v černém mnišském hábitu s mitrou na hlavě, nesoucí knihu a okovy a bolestně se dívající k nebi a Bohu s útrpným výrazem ve tváři.

Další sochy

Na Pálavě je k vidění i další řada soch, které ročně přilákají mnoho turistů. Sochy jsou oblíbené díky jedinečnosti míst, na kterých se nacházejí. Dokreslují unikátní výhledy na kopce a malebnou krajinu Pálavy. „Nad Pavlovem je to socha svaté Anežky, ve Strachotíně Památník Cyrila a Metoděje a v Dolních Věstonicích Pálavský anděl lásky,“ řekla vinařka Dominika Černohorská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vinařství PLENÉR

Štítky socha, Pálava, Morava, umění, svatý Linhart, vinice, počítač, sochařství, Pavlovské vrchy, Pavlov, Klentnice, Mikulov, okres Břeclav, Cyril a Metoděj, Fakulta výtvarných umění Vysokého učení technického v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moderní pojetí sochy svatého Leonarda, nese počítač, má sklopenou hlavu a střeží vinici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.