Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do kaple kostela sv. Michala zatéká, čeká se na opravu

Dominantu brněnského Dominikánského náměstí, barokní kostel sv. Michala, trápí technické problémy. Do potíží se dostala tamější kaple Božího hrobu, jež se nachází u jižní stěny chrámu. Do objektu zkraje 18. století zatéká a památka potřebuje odbornou péči.

Do technických problémů se dostala kaple z několika důvodu. Stavba je pod úrovní terénu, a proto pravidelně čelí vlhkosti, a roli hraje i strmé okolí. Potvrdil to také odborný průzkum, který si v předchozích letech (2016–2019) nechalo zpracovat brněnské biskupství. Nyní se pracuje na opravě. 

Návrh řešení počítá s vysycháním stěn, které jsou nyní zbaveny vlhké omítky, dále se snížením terénu. V dalších krocích projekt počítá s utěsněním zdiva vůči vzlínající vlhkosti, s opatřeními proti zatékání a odstřiku dešťové vody. Velmi důležité bude i provedení dodatečné vodorovné izolace zdiva – injektáží. Protože je zdivo silně zasolené, bude nutné provést opatření proti solím a kvalitní omítkový systém,“ popsal rektor kostela Roman Kubín.

Inspirace ve Svaté zemi

Podle mluvčí Biskupství brněnského Martiny Jandlové vyjdou opravy na bezmála půl milionu korun. Kaple Božího hrobu se v moravské metropoli začala stavět roku 1701. Vznikla podle vzoru jeruzalémské kaple, jež se nachází ve známém poutním místě bazilice Božího hrobu.

Pro fyzickou nemožnost většiny lidí putovat do Jeruzaléma, začaly vznikat v Evropě podobné kaple, které se podobaly jeruzalémské buď rozměry, vnitřními dispozicemi, nebo typickou baldachýnovou edikulou tvořenou arkádou na půdorysu šestiúhelníku, helmicovou střechou s bání a dalšími typickými prvky,“ vysvětlil Kubín.

Neznámý architekt

Vzhledem k tomu, že chybí archivní prameny, neví se důvod vzniku kaple, iniciátor stavby ani architekt. Samotná kaple se dokončila v 1707, kdy se pravděpodobně dočkala i vysvěcení. O zhruba 200 let později doznala stavba změn a sloužila jako kaple Panny Marie Lurdské. Další velké úpravy čekají objekt letos. Podle Kubína se počítá po dokončení stavebních úprav s novým řešením prostor, které by měly sloužit lidem k načerpání sil. 

Ohodnoť článek

Foto Michal Šťastný

Štítky Kostel, Brno, Památka, kaple, oprava, zdivo, Evropa, Jeruzalém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do kaple kostela sv. Michala zatéká, čeká se na opravu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.