Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Opatření omezující pohyb lidem škodí, zlobí se sportovci

Uzavřená venkovní sportoviště, volnočasové aktivity pouze v obci, žádné výlety a už dlouho zavřená fitness centra. Taková omezení jsou problémem nejen pro sportovce. Nedostatek pohybu může v budoucnu způsobovat obtíže dětem i dospělým.

Se zpřísněnými opatřeními od března si nejen sportovci pokládali otázku, jak se nyní budou udržovat v kondici. Platí totiž zákaz volnočasových aktivit mimo území obce, například tedy procházek a běhu. Přitom pohyb je v tuto dobu velmi důležitý, ať už pro naše fyzické nebo psychické zdraví. 

„Ve zdravém těle je zdravý duch a pohybem můžeme předcházet různým problémům a neduhům. Nejen tato koronavirová doba ale celkově naše společnost se stává pořád více uspěchaná a stresově náročná. Myslím, že především teď by měli lidé mít tu možnost stres ventilovat,“ vysvětlil fitness trenér Roman Kolínský, který v Brně učil na fakultě sportovních studií.

Mnoho lidí svůj pohyb omezilo, ať už to bylo skrze zavřená fitness centra nebo nástup homeoffice. Lidé přišli o pravidelné cesty do práce, výlety a návštěvy známých a kamarádů. Taková situace může vyvolávat deprese, pocity útlaku a stres. Podle Kolínského právě to vytváří různé nemoci psychosomatického původu, například bolesti kloubů, blokace páteře a podobně.

Děti doma

Omezení pohybu může představovat problémy i u dětí. Ty namísto hraní si venku s kamarády sedí doma u počítače nebo u telefonu. Podle Kolínského je to omezování přirozeného vývoje dítěte, které by si mělo hraním venku mělo rozvíjet svoji motoriku a koordinaci.

„Děti akorát inklinují k tomu, co se jako absolvent sportovní fakulty snažím zvrátit. Už teď jsem se často setkával s tím, že za mnou přišel rodič, abych pomohl jejich dětem od bolestí, které z nedostatku pohybu mají. Myslím, že tento problém bude ještě častější, jakmile si na takový životní styl děti zvyknou,“ řekl.

Běh v obci

Těžké časy teď mají také běžci a lidé z malých vesnic. David Kopřiva je sportovec a maratonec, který téměř denně naběhá desítky kilometrů, často také mezi dvěma okresy. Žije ale v malé vesnici na jižní Moravě, která mu pro jeho aktivitu teď nestačí. „Rozhodně se pohybu na tři týdny nechci vzdát, nevidím důvod proč. Běh je pro mě něco, co mě drží nejen zdravého, ale i šťastného. Některé mé oblíbené trasy vedou přes více okresů a při běhu v přírodě málokdy někoho potkám. Nerozumím, proč by nám vláda měla zakazovat udržovat se v kondici a omezovat náš zdravý životní styl, když to nikoho neohrožuje,“ rozhořčil se nad touto situací.

Udržování se v kondici

Alespoň základní pohyb by měli lidé získávat z pravidelných procházek. „Při sportu, procházce nebo nějaké jiné tělesné zátěži dochází k vyplavování endorfinu - hormonu štěstí. Celkově potom může mít člověk aspoň pocit něčeho dobrého v této ne tak dobré situaci,“ sdělil Kolínský.

Podle něj jsou omezení pohybu nesmyslná. Pohyb totiž podporuje zdravější životní styl a posilňuje imunitu. Zastává se názoru, že by se alespoň cvičení na venkovních sportovištích, procházky a sport v přírodě měli povolit. „Určitě to neberu na lehkou váhu, ale venku v přírodě je přeci menší šance někoho potkat než ve městě, nebo na procházce přes obec,“ dodal Kolínský.

Cvičit a posilovat může každý i doma. Velké množství lidí se například řídí podle cvičebních videí na internetu. Hůře na tom jsou siloví sportovci, kteří se věnují silovému cvičení rekreačně a nemají k dispozici vlastní posilovnu. 

„Já jsem si musel základní vybavení nakoupit domů. Jelikož se tomu věnuji rekreačně, tak jsem cvičil jenom v posilovnách. O sílu samozřejmě přicházím, protože váhy, které bych potřeboval, doma pořád nemám. Snažím se ale udržovat v kondici alespoň v rámci mezí. Na jaře by se měly konat závody, tam potom poznám, o jak velkou sílu jsem přišel,“ popsal svoji situaci amatérský závodník silových soutěží Tomáš Újezdský.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky běh, sport, omezení, koronavirus, fitness, příroda, David Kopřiva, Brno, sportoviště, výlet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opatření omezující pohyb lidem škodí, zlobí se sportovci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.