Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rekord v Brně. Jedlík spořádal za půl hodiny takřka deset tisíc červů

V Brně se dnes přepisovala historie. Jedlík Jaroslav Němec (47) dokázal za půl hodiny a padesát vteřin spořádat celkem 9 158 křupavých a sušených červů, čímž ustavil nový český rekord v pojídaní červů. I přes historický zápis nebyl rodák z Bystrého u Poličky úplně spokojený, hmyzí pochoutky chtěl sníst daleko víc.

Jaroslav Němec, který je znám i pod uměleckým jménem Maxijedlík, hýřil před výkonem zdravým sebevědomím. Aby také ne. Za zhruba patnáctiletou kariéru před ním stály daleko větší překážky než pár tisíc křupavých ploštěnců. Například za pouhých pět minut dokáže zhltnout 38 tatranek nebo 14 jitrnic.

Páchnoucí jídla 

V poslední době si držitel několika rekordů pochutnává zejména na páchnoucích pokrmech. Loni naráz smlsnul durian, smradlavé ovoce, zkvašené žraločí maso, které je pro změnu extrémně cítit močí, a k tomu zvládl zakousnout švédskou rybí pochoutku surströmming. „Podle Guinessovy knihy rekordů jde oficiálně o nejsmradlivější jídlo na světě. Já jako jediný na světě snědl celou plechovku, včetně kostí a nálevu. Třeba letecké společnosti zakazují toto jídlo vůbec otevírat,“ vysvětluje vyučený kuchař, který ráno posnídal olomoucké tvarůžky.

Jaroslav Němec pózuje s nejsmradlavějším jídlem světa, pokrmem surströmming

Záludní červi 

Na známého žrouta čekalo na stole více než 30 tisíc kousků potemníka moučného. Červi měli celkem pět příchutí – sůl, česnek, chilli, kari a slaná skořice. Němec si k sobě jako první přisunul misku s chilli červy a již po několika soustech zjistil, že dnes to nebude mít vůbec jednoduché. Bude to boj. Červi jsou hrozně suchý, špatně se polykají,“ hlásí jedlík organizátorům hned na začátku souboje. Jídlo proto pravidelně zapíjel plnými sklenicemi vody.  

Na Němce čekalo více než třicet tisíc červů 

Síly docházely 

Po zdolání pálivého hmyzu, dostal chuť na sladké a pustil se do skořicových červíků. „Chutnají mi daleko více. Možná jsem měl tímto začít,“ líčí při jídle. S přibývajícím časem ovšem červi padali do břicha účastníka několika světových soutěží stále hůře.

Maxijedlík se proto pokusil o změnu strategie – smíchal obyvatele hmyzí říše s vodou. Ani tento trik ovšem nezafungoval podle očekávání, a tak po více než půl hodině usilovného boje nakonec zahlásil stop. „Hlavní problém byl v tom, že se jednalo o hrozně suché jídlo. Červi obsahují chitin a jsou plní bílkovin, a proto mi to šlo velmi těžko do krku. Možná, že se syrovými červy by mi to šlo lépe,“ přemítal bezprostředně po ukončení bitvy. 

Na konci sil. Jaroslav Němec nakonec spořádal více než 9 tisíc červů, což odpovídá 241 gramů pochoutky

Rekord pokořen

I přes to, že spousta červů ještě zbyla, Němec po svém výkonu nesmutnil. Podobný počet červů zatím v tuzemsku nezvládl nikdo jiný sníst, a tak se stal čerstvým držitelem nového českého rekordu. 

Rukavice je vhozená. Jsem rád, že jsem si to hlavně vyzkoušel a že jsem si po dlouhé době odbyl nějakou akci. Kvůli pandemii koronaviru jsem musel jen loni zrušit padesát vystoupení či soutěží. Doufám, že se vše brzy vrátí do normálu,“ říká sympatický jedlík, jehož velkým snem je se podívat amerického města Las Vegas, kde se chce zúčastnit každoroční soutěže v pojídání hotdogů. 

To jsem vše dnes snědl, ukazuje hrdý držitel rekordu

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ,

Štítky jídlo, Brno, Zábava, rekord, Jaroslav Němec, soutěž, pandemie covidu-19, Guinnessova kniha rekordů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekord v Brně. Jedlík spořádal za půl hodiny takřka deset tisíc červů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.