Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na jižní Moravě otevřelo další očkovací centrum

Jižní Morava má další velkokapacitní očkovací centrum. Otevřelo se dnes v kulturním domě v Hodoníně. Denně tam plánují zdravotníci naočkovat šest set až tisíc lidí. Výhodou očkovacích center je převážně rychlost očkování a menší počet potřebných pracovníků.

Hodonínské očkovací centrum se otevřelo lidem již dnes, vakcínu tam celkem dostalo 52 zájemců. V běžném provozu tu poté zdravotníci denně naočkují 600 lidí, pokud přijde vakcín více, tak i přes tisícovku. „Největší výhoda center je, že šetříme zdravotnický personál. Jeden tým v nemocnici tu zvládne naočkovat mnohem víc lidí než v nemocnici, takže pak není potřeba tolik lékařů a sester, kteří by chyběli u nemocných,“ sdělil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Systém byl speciálně sestavený tak, aby byl pro lidi co nejjednodušší. „Zaregistrovaní lidé s rezervací při příchodu vyplní dotazník anamnézy, s lékařem můžou probrat podrobnosti a následuje samotné očkování. Po něm 15 minut počkají v čekárně pod dohledem zdravotníků a můžou jít domů,“ popsal průběh očkování ředitel Nemocnice T.G. Masaryka v Hodoníně Antonín Tesařík.

Inspirace ze zahraničí

Pro zřízení očkovacích míst musel kraj v první řadě najít vhodné prostory. V Hodoníně bylo původně v plánu ho zřídit na zimním stadionu. Nápad se ale nakonec neujal. K plánování centra se zapojilo i Vysoké učení technické v Brně. Díky pomoci odborníků bylo možné si virtuálně projít prostory centra ještě před tím, než se začalo vůbec stavět. 

Vycházeli jsme z už fungujícího očkovacího centra na Brněnském Výstavišti, ale inspirovali jsme se taky třeba ve Velké Británii nebo v Německu. Každý prostor je nicméně hodně specifický, takže jsme museli každé centrum navrhovat zvlášť,“ shrnul očkovací manažer Tomáš Mejzlík.

Plány do srpna

Další očkovací centra už fungují také v Břeclavi, Znojmě, Kyjově a jedno se dokončuje v Blansku. Ve Vyškově zatím stačí místní nemocnice a v Hustopečích očkují mobilní týmy. Kraj plánuje do konce srpna naočkovat 70 procent obyvatel starších 15 let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto JMK

Štítky Hodonín, Jihomoravský, očkování, koronavirus, očkovací centrum, Jihomoravský kraj, zdravotnický pracovník, Jan Grolich, KDU-ČSL, Tomáš Garrigue Masaryk, Antonín Tesařík, Vysoké učení technické v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě otevřelo další očkovací centrum  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.