Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Sucho na jaře nebude, vědci se ale obávají zbytku roku

V Česku se zatím postarali o dostatečnou zásobu vody deště a tající sníh. Na jaře tedy problém se suchem nebude, tvrdí vědci. Sucha se ale obávají v průběhu roku. V posledních devíti měsících měla Morava víc vody v půdě než Čechy, to je poprvé za 200 let. S postupnou klimatickou změnou také častěji přicházejí dlouhé a intenzivní deště, které způsobují povodně.

Zásobu vody v půdě na jaro zajišťují deště a tající sníh, i tak to není na většině území dostatek. Vědci se obávají sucha, které by mohlo přijít během roku. I přes to, že letos zdánlivě napadlo hodně sněhu, nebylo ho více než průměrně mezi lety 1961 a 2010. 

„Situace je taková, že pokud přijde zemědělské sucho, začne se projevovat proti jiným rokům později. V severozápadních Čechách se budeme se suchem potkávat podle dlouhodobých prognóz možná už v květnu," řekl bioklimatolog z vědeckého týmu projektu InterSucho Miroslav Trnka.

Morava má náskok

V posledních devíti měsících je na Moravě lepší zásoba vody v půdě než v Čechách. To je podle Trnky nový a neobvyklý stav. Za posledních 200 let bylo totiž sucho buď na území celé republiky, nebo pouze na Moravě. V Čechách ale stále dostatečně zavlažená půda není. Situaci ještě trochu pomůže tání sněhu, který se tam stále drží. 

Deště působí škody

Loni zemědělci zjistili, že dlouhé a intenzivní deště znemožňují obdělávat půdu. S oteplující se atmosférou se zvyšuje riziko intenzivních srážek přívalového charakteru, kvůli kterým vznikají i povodně. Podle Trnky je potřeba začít krajinu obdělávat tak, aby si zvládla poradit s oběma případy. 

„Je zřejmé, že potřebujeme rozmanitější krajinu, která se dokáže po extrémním suchu i srážkách rychleji vrátit do provozuschopného stavu. Ale neexistuje žádné zázračné tlačítko k rychlé přeměně. Mnozí lidé mají pocit, že zemědělství žije v binárním prostředí, že něco je dobře a něco špatně, jenže případná změna krajiny do funkčnějšího stavu je mnohem složitější a komplexnější," řekl odborník.

Zanedbaná změna klimatu

V krajině lze už teď pozorovat proměnu, která je způsobena postupnou změnou klimatu. „Bohužel jsme ztratili spoustu času tím, že jako vědci jsme museli přesvědčovat společnost, že ke změně klimatu dochází, místo abychom dělali opatření jako v Dánsku či Nizozemsku a dokázali včas nejhorším dopadům předejít. O to rychlejší a efektivnější bychom teď měli být," dodal Trnka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zemědělství, sucho, klimatická změna, deště, povodně, Česko, jaro, klimatické změny, Morava, půda, Miroslav Trnka, Nizozemsko, Dánsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sucho na jaře nebude, vědci se ale obávají zbytku roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.