Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Léčba neplodnosti zblízka – na co je potřeba se připravit

PR článek

Problémy s početím trápí stále více párů. Za neplodný může být považován pár, který se bez úspěchu snaží o miminko déle než rok. Takových dvojic je dnes přibližně 15 až 20 procent. Jednotná příčina neplodnosti neexistuje, proto také nemůže být pro všechny páry použita stejná léčba. Prvním krokem v léčbě neplodnosti by tak vždy mělo být pečlivé testování páru. Až na základě výsledků testů by měla být párům přicházejícím na kliniky pro léčbu neplodnosti stanovena individuální léčba. 

Co všechno je potřeba vědět před zahájením léčby 

Vždy se začíná vyšetřením spermiogramu muže. Tato laboratorní metoda sleduje tvar, pohyblivost a počet spermií v ejakulátu. Vyšetření spermatu může odhalit nežádoucí odchylky od normálu. Po výsledcích spermiogramu přichází na řadu vyšetření ženy. Základní vyšetření se skládá z gynekologické prohlídky, ultrazvukového vyšetření malé pánve, stanovení hladiny ženských pohlavních hormonů a hormonů štítné žlázy, testů na pohlavně přenosné choroby a imunologického vyšetření. 

Oběma partnerům by také měl být stanoven karyotyp. Toto genetické vyšetření, které je prováděno z krve, dokáže odhalit chromozomální přestavby, které způsobují neplodnost či opakované potraty nebo vedou k narození dítěte s vývojovou vadou. Na brněnské klinice pro léčbu neplodnosti Repromeda je párům doporučen individuální postup až na základě těchto vyšetření. Nemá totiž smysl vkládat čas, naději a energii do metod, které u daného páru nemohou být úspěšné. 

Metody asistované reprodukce – IVF a IUI

Repromeda je klinika reprodukční medicíny a preimplantační genetické diagnostiky sídlící v Brně a Ostravě. Patří mezi naprostou špičku v oboru v ČR. Od založení pomohla k narození více jak 5000 zdravých dětí. Cílem kliniky je, aby asistovaná reprodukce úspěšně pomáhala stále více párům. Klinika si zakládá na vysoké odbornosti a dbá na diskrétnost, lidskost, vstřícnost.

Jednou ze základních metod umělého oplodnění je intrauterinní inseminace neboli IUI. Princip této metody spočívá v umístění očištěného spermatu přímo do dělohy ženy. Z důvodu nízké úspěšnosti tuto metodu však klinika doporučuje jen v malém procentu případů. Jedná se především o páry, u kterých je příčinou neplodnosti například nepravidelná ovulace partnerky.
Mnohem úspěšnější metodou je IVF neboli in-vitro fertilizace. Léčebné postupy spadající pod tuto metodu mají jedno společné – k oplození vajíčka dochází mimo tělo ženy. Na straně klientek celý proces začíná hormonální stimulací, díky které jsou lékaři schopní získat větší počet vajíček než při běžném ovulačním cyklu. Aplikace hormonů, se kterou začne žena podle svého menstruačního cyklu, je jednoduchá a bezbolestná. Celý proces trvá 10 až 12 dní a končí odběrem zralých vajíček. Samotný odběr je hotový do 10 minut a provádí se v krátkodobé anestezii. 

V době, kdy jsou ženě odebrána vajíčka, odevzdá muž své sperma pro následné oplození. Po pěti až šestidenní kultivaci embrya přichází na řadu jeho přesun do dělohy. Embrya se mohou transferovat čerstvá, nebo je možné je zamrazit a zavést je do dělohy až v dalším cyklu. Tento postup, takzvaný kryoembryotransfer neboli KET, doporučuje kvůli jeho vyšší úspěšnosti i Repromeda. 

Pojišťovna pomůže s úhradou

Léčbu neplodnosti z velké části hradí zdravotní pojišťovny. Za předpokladu, že v prvních dvou cyklech bylo k transferu použito jedno embryo, má každá žena nárok na úhradu čtyř IVF cyklů za život. Pokud bylo embryí použito víc, má žena nárok na tři cykly. Pojišťovna léčbu hradí do věku 39 let. Ženy, kterým je mezi 39. a 49. rokem, mohou IVF léčbu také podstoupit, náklady si však musí uhradit samy. 
 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky repromeda, těhotenství, asistovaná reprodukce, testy, neplodnost, plodnost, léčba, klinika, Česko, Brno, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léčba neplodnosti zblízka – na co je potřeba se připravit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.