Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Znojmo vyřešilo problém s bobry, nechá je vytvořit mokřady

Znojmo přestává bojovat s bobry. Místo zamezování vylévání vody do okolních pozemků se kraj rozhodl zalévat krajinu cíleně a díky bobřímu umu vytvořit přírodní cestou mokřady. S majiteli chce jednat o koupi nebo směně.

Znojemsko doteď usilovně bojovalo s bobry, kvůli kterým voda zaplavuje soukromé pozemky kolem Černé strouhy. Kraj se rozhodl, že se na ně dál nebude zlobit, naopak bobřího umu využije k budování mokřadů. Díky tomu vyjde vstříct přírodě a nebude muset nijak tvrdě zasahovat. 

Jsem nesmírně rád, že jsou všichni místní nakloněni řešení, které bere v potaz nejen jejich potřeby, ale i přírodu. Díky bobrům vznikají v okolí Černé strouhy mokřady i lužní lesy. Bez dopadové studie se ale dál nepohneme,“ uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí Lukáš Dubec (Piráti). Kraj má v plánu zmapovat pozemky a oslovit majitele, zda by nepřistoupili k odkupu nebo nevyměnili je za jiné. 

„Je třeba zmapovat vlastnické struktury dotčených pozemků a jejich možný odkup či směnu, vyřešení infrastruktury včetně zasíťování a vyčíslení celkových nákladů. Za sebe se budu obratem snažit hledat prostředky právě na tuto studii,“ doplnil Dubec. 

Hráze se musí hlídat

Kraj tak bude muset najít zhotovitele, který jim komplexní studii vytvoří. Hotová by měla být do konce roku a bobry se kraj bude dál zabývat až v roce 2022. Do té doby se budou bobří hráze průběžně hlídat. Agentura ochrany přírody a krajiny do hrází zavádí drenáže, aby nahromaděná voda nezatopila krom pozemků i okolní obce. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto JMK

Štítky Bobr, Znojmo, hráze, mokřad, příroda, jmk, kraj, jihomoravský, pozemek, okres Znojmo, Lukáš Dubec, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Znojmo vyřešilo problém s bobry, nechá je vytvořit mokřady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.