Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Veterináři v Brně: Víc lidí si za pandemie pořídilo psa či kočku

Veterináři v Brně v posledních měsících koronavirové pandemie zaznamenali zvýšený počet chovatelů, kteří si domácího mazlíčka pořídili poprvé. Jde o psy i kočky, shodli se v anketě ČTK.

Veterinární ordinace Borise Semana v brněnských Vinohradech zaznamenala nárůst počtu lidí, kteří si vzali domácího mazlíčka, zhruba o 10 až 15 procent oproti obvyklému stavu. "Lidí chodí zhruba stejně jako obvykle, přibylo ale nových majitelů psů. Berou si je i ti, kteří říkají, že celý život psa neměli. A teď najednou mají šťěňátko," uvedl Seman.

Podle odborníků obecně přibylo lidí, kteří si pořizují domácího mazlíčka, protože jsou častěji doma a díky zvířatům se cítí méně sami.

Mírný nárůst počtu chovatelů, kteří přicházejí s novým domácím mazlíčkem, pozoruje i veterinář Igor Beneš z Komína, stejně jako jeho kolega Vratislav Pitr z Židenic. Beneš uvedl, že v poslední době pozoruje především zvýšený počet štěňat, dá se to podle něj ale těžko vyčíslit. I Pitr uvedl, že se počet štěňat v posledních měsících u něj v ordinaci zvýšil, těžko podle něj ale říct, jestli je to kvůli covidu, nebo jde o sezonní záležitost. Také veterinář Lubomír Hošek z Jundrova uvedl, že v jeho ordinaci může jít o mírný nárůst nově příchozích chovatelů.

Noví mazlíčci mohou omrzet

Veterinářka Klára Palicová z Brna-středu uvedla, že do její ordinace chodí zhruba stejný počet chovatelů, výrazně častěji prý ale volají, objednávají se či zjišťují, zda mají se zvířetem přijít. Uvedla, že také ona registruje zvýšený počet lidí, kteří si nově pořídili domácího mazlíčka. Oproti obvyklému stavu to odhaduje o růst zhruba o desetinu. "Často jde o kočky z útulku. Lidé jsou častěji doma a chtějí si pořídit nějakého relativně nezávislého mazlíčka. U psů ten nárůst vidíme také, ale není tak enormní, spíše jde o ty kočky. Přitom někteří jsou úplní prvochovatelé," řekla Palicová.

Někteří odborníci varují, že zvířata pořízená v době koronaviru mohou být později dotyčným chovatelům až na obtíž, když tito lidé znovu fyzicky začnou chodit do práce a věnovat se svým koníčkům, a na domácí mazlíčky budou mít méně času. Varují i před tím, že zvířata pořízená v době pandemie mohou být kvůli nedostatku kontaktu s jinými méně socializovaná.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Motyčková

Štítky ČR, hobby, koronavirus, příroda, Brno, pes, kočka, pandemie, Brno-Vinohrady, Brno-Komín, Židenice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři v Brně: Víc lidí si za pandemie pořídilo psa či kočku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.