Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Studenti v depresi, v době pandemie vyhledávají více psychology

Se ztrátou motivace, úzkostmi i depresemi se v době nekončící pandemie koronaviru vypořádávají vysokoškolští studenti. Poptávka po psychologické pomoci se v poradenském centru Mendelovy univerzity v Brně ve druhé polovině roku 2020 zdvojnásobila.

Jde o důsledek dlouhotrvajících restrikcí i nedostatku sociálních kontaktů. Studenti a obecně mladí lidé podle řady studií představují v době pandemie ohroženou skupinu z hlediska duševního zdraví. Větší zájem o psychologické poradenství se s příchodem pandemie neprojevil okamžitě. Náhlé uzavření školy se zákazem osobního kontaktu naopak loni na jaře 2020 spíše poptávku utlumilo. Nárůst individuálního psychologického poradenství se začal projevovat postupně, a to především ve druhé polovině roku.

Počet přihlášených klientů v druhé polovině roku 2020 vzrostl dvojnásobně oproti stejnému období předchozího roku,“ řekla vedoucí Poradenského a profesního centra Mendelovy univerzity Alena Krejčí.

Zimní deprese 

Zvýšený zájem o psychologickou pomoc trvá i s vrcholící zimou, která patří pro řadu lidí ke kritickým obdobím z hlediska duševní pohody. „Aktuálně poskytujeme mezi 20 až 30 hodinami individuálního psychologického poradenství týdně,“ dodala Krejčí.

K nejčastějším tématům patří nedostatek sociálních kontaktů, úskalí distanční výuky, "digitální únava", neznalost prostředí, obava z ukončení studia a z budoucnosti či obecná ztráta motivace. „Dále můžeme jmenovat deprese a úzkosti, vztahové potíže, sebeřízení a organizace života, prostě dopad pandemie na každodenní život,“ uvedla psycholožka Zdeňka Hort. Psychologické služby lze nyní na univerzitě poskytovat jen on-line.

Poradenské centrum nabízí také řadu webinářů a nově také podpůrnou skupinu pro studenty v on-line prostředí. „Společně zde sdílíme různá témata, která studenti aktuálně řeší, například jak se připravit na zkoušky či státnice s koronavirem, jak trávit svátky bez rodiny, jak se sebeřídit, jak o sebe pečovat,“ uvedla Hort.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky ČR, koronavirus, zdraví, školy, vysoké, Brno, deprese, pandemie, Mendelova univerzita v Brně, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti v depresi, v době pandemie vyhledávají více psychology  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.