Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Knihovny otevírají výdejní okénka, digitální archiv poskytnou lidem až do června

Ode dnešního se lidem otevřela výdejní okénka knihoven. Knihovníkům to umožnila aktuální vládní opatření. Do konce června 2021 bude veřejnosti přístupná Národní digitální knihovna.

Kristýna Novosádová studuje na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Jelikož je ve třetím ročníku, čeká ji za pár měsíců obhajoba bakalářské práce, jejímuž psaní se v současnosti věnuje. Shánět knižní zdroje však není kvůli vládním opatřením jednoduché. I proto je ráda, že se výdejní okénka knihoven otevřou. „Aspoň něco je na těch nesrovnalostech o neprodloužení nouzového stavu pozitivního. Některé tituly, ze kterých potřebuji čerpat, ani elektronickou formu nemají,“ říká Novosádová.

Počínaje dneškem otvírají knihovny po celém Česku svá výdejní okénka. Například Knihovna Jiřího Mahena, největší veřejná městská knihovna na Moravě, tak již dnes nabízí možnost vyzvednutí předem objednaných dokumentů a vrácení výpůjček. „Pro vrácení výpůjček využívejte přednostně návratové boxy,“ vyzývá knihovna na svých stránkách čtenáře.

V Moravské zemské knihovně (MZK) zprovozní výdej výpůjček zítra, i tady si tedy nedočkaví čtenáři konečně budou moci přečíst své oblíbené knihy. „Lidé se o možný výdej knih dotazovali i předtím, využívat však mohli pouze elektronické objednávky,“ sdělil mluvčí MZK Radoslav Pospíchal.

Digitální archiv prodloužili

Dalším pozitivem nejen pro vysokoškoláky je, že přístup do Národní digitální knihovny (NDK), který využívají zejména studenti a pedagozi vyšších odborných a vysokých škol, prodloužili do konce června 2021. „Pokaždé, když měl přístup veřejnosti do NDK vypršet, jsem se modlila, ať to opět prodlouží,“ svěřuje se Novosádová. „Ale kniha je kniha. I když je podle ní půjčování e-knih z domu pohodlnější, neustálé hledění do počítače není pro oči dobré a spousta studentů načerpá větší množství kvalitnějších informací z tištěných knih,“ domnívá se.

Právě studenti tvoří značnou část těch, kteří digitální výpůjčky využívají. „Zájem o využívání digitálních fondů roste se zkouškovým obdobím,“ doplnil Pospíchal. Přístup do fondu mají i všichni registrovaní čtenáři MZK.

Na prodloužení možnosti přístupu do digitálního archivu se dohodl ministr kultury Lubomír Zorálek s předsedou Svazu  knihkupců a nakladatelů Martinem Vopěnkou a uzavřeli licenční smlouvu. „Jsem moc rád, že jsme se s panem Vopěnkou domluvili, protože možnost přístupu k Národní digitální knihovně až do letních prázdnin je pro studenty a vědecké pracovníky v období pandemie nenahraditelným nástrojem, bez kterého by se oblasti vzdělávání a výzkumu nebyly schopné obejít," sdělil Zaorálek.

Návštěvu knihovny budou lidé muset ještě na nějaký čas oželet. „Ve studovně se dokážu na práci lépe soustředit, ale situace není lehká a epidemiologická opatření chápu a respektuji. Snad se brzy vše vrátí do normálu,“ uzavírá Novosádová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky knihovny, mzk, digitální archiv, studenti, knihovna, digitální knihovna, kniha, Moravská zemská knihovna, Martin Vopěnka, Jiří Mahen, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Česko, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovny otevírají výdejní okénka, digitální archiv poskytnou lidem až do června  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.