Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Maškary za oknem a zpěv v ulicích, letošní Líšeňské ostatky lidé slavili po svém

Tradiční masopustní slavnosti v brněnské Líšni měly letos trochu jinou podobu. Průvod Líšeňských ostatků se sice nekonal, ale lidé se i tak nenechali odradit. Maškary vyrazily do ulic, klepaly lidem na okna, zpívaly a rozveslovaly je.

Líšeňské ostatky letos lidé slavili v „nouzové“ variantě, tedy bez průvodu. Líšeňské masopustní veselí se pravidelně odehrává už od roku 2012. Letos do ulic vyrazily pouze jednotlivé maškary nebo skupinky tvořené členy jedné rodiny. Vše za dodržení nastavených hygienických opatření, jako jsou například bezpečné dvoumetrové odstupy.

„Žádná hromadná akce nepřicházela v úvahu, zároveň jsme ale nechtěli porušit tradici. A aspoň kousek rozptýlení v této době přijde vhod,“ řekla předsedkyně spolku Líšeň sobě a jedna z aktérek letošních Ostatků Filipína Cimrová.

Koza, medvěd nebo řezník

Nezávisle na sobě maškary obcházely brněnské předměstí od domu k domu, klepaly na okna, zpívaly lidem a přinášely radost těm, kteří byli doma. Za okny se lidem tak občas zjevila koza, medvěd nebo třeba řezník. Zájemci si také mohli zazpívat tradiční ostatkové písně s improvizovaným doprovodem a připomenout si atmosféru Ostatků minulých let. Obcházení domů maškarami hodlají organizátoři zachovat i pro další ročníky.

Ohodnoť článek

Štítky Líšeň, Brno, Líšeňské Ostatky, veselí, masopust, okno, dům, Filipína Cimrová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Maškary za oknem a zpěv v ulicích, letošní Líšeňské ostatky lidé slavili po svém  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.