Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vysoké školy mají za sebou další online semestr, ve kterém se řešily údajné podvody studentů i vyučujících

Zkouškové období se chýlí ke konci a vysoké školy, které mají za sebou již druhý online semestr, znovu zahájí vyučování. Distanční výuka s sebou přinesla ale také nové případy podvodů studentů i vyučujících.

Studenti i vyučující pomalu vstupují do již třetího semestru, který zcela určitě nestráví v prostorách škol. Online výuka se uskuteční na všech brněnských vysokých školách. Výjimku mají pouze některé praktické předměty a praxe.

Na aktuální vývoj a platná nařízení budeme reagovat v co největším předstihu, abychom se na změnu mohli dobře připravit,“ uvedla rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Podvody studentů

Online zkoušení s sebou však nesou určitá nová rizika. „Vyučující se snaží podvádění předcházet, ale v online světě je nemožné tomu stoprocentně zabránit. Pokud k takovému jednání dojde, řeší je v souladu s platnými předpisy,“ sdělil prorektor Mendelovy univerzity Radim Farana

Podle něj mnohé pedagogy trápí, že podvádění studentů je při online zkouškách těžké odhalit. Dokonce se objevily nepodložené zprávy, že se vyučující pod falešnými profily infiltrují do studentských skupin, kde údajně aktivně nabádají k podvodnému jednání. Poté pak studenty neváhají předvolat před disciplinární komisi. „Vedení Mendelovy univerzity v Brně si není vědomo toho, že by se k tomuto jednání uchylovali naši vyučující. Takové počínání by bylo v rozporu s naším etickým kodexem,“ dodal Farana.

Slíděním pedagogů ve studijních skupin se zabývali i na Vysokém učení technickém v Brně (VUT). „Situaci jsme prověřili, víceméně jediný konkrétní případ poukazoval na Fakultu strojního inženýrství. Žádné disciplinární řízení se však nekoná a nevíme ani o žádném případu, v němž by byl student usvědčen podobným způsobem,“ vysvětlila za VUT Tereza Kadrnožková.

Vojáci bez výcviku

Také Univerzita obrany bude v letním semestru pokračovat v distanční formě. „Pokud to ale epidemiologická situace dovolí, budeme preferovat rychlý přechod na prezenční výuku,“ řekl mluvčí Univerzity obrany Vladimír Šidla. Ta musela nahradit distanční formou i odborný výcvik, který je součástí studia. „Výcviky mimo výuku záleží na povolení hlavní hygieničky Armády ČR,“ doplnil Šidla.

Jak bude celý semestr na školách nakonec vypadat, záleží na epidemiologické situaci a rozhodnutí Vlády ČR.

Redakce Brněnské drbny kontaktovala i Masarykovu univerzitu, ale její vyjádření do uzávěrky nedostala.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky vysoké školy, distanční výuka, online výuka, vysoká škola, Mendelova univerzita v Brně, Vysoké učení technické v Brně, Radim Farana, Danuše Nerudová, Univerzita obrany, Masarykova univerzita, Armáda České republiky, Vláda ČR, podvod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysoké školy mají za sebou další online semestr, ve kterém se řešily údajné podvody studentů i vyučujících  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.