Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vědci z Brna přepisují historii, nejstarší písmo Slovanů není hlaholice, ale runy

Unikátní objev světového rozměru zaznamenali vědci z Masarykovy univerzity (MU) v Brně. V Lánech u Břeclavi našli archeologové zvířecí žebro s nápisem ve starogermánských runách. Vědci u kosti z tura našli i typickou slovanskou keramiku. Po dlouhém bádání došli k závěru, že starogermánské runy jsou nejstarším písmem Slovanů.

Konstantin s Metodějem ztratili prvenství

Za nejstarší písmo Slovanů se doposud považovala hlaholice, kterou na Moravu přinesl sv. Konstantin s Metodějem z Byzance v 9. století našeho letopočtu. Unikátní objev kosti s nápisem, který učinili archeologové z brněnské univerzity, ale dokazuje, že ještě předtím Slované přišli do kontaktu s runami. Používali je například k počítání nebo věštění.

„To, že jde o nejstarší doklad písma u Slovanů, je samozřejmě zajímavé pro téměř 300 milionů lidí, kteří mluví některým ze slovanských jazyků,“ popsal jedinečnost a význam objevu vedoucí Ústavu archeologie a muzeologie Filozofické fakulty MU Jiří Macháček.

Žebro z tura

Archeologové objevili svůj nález v Lánech na Břeclavsku před čtyřmi lety. Společně s popsanou kostí zvířecího žebra vykopali i keramiku pražského typu, která je spojována se Slovany. Na výzkumu spolupracovali brněnští vědci společně s kolegy z České republiky, Rakouska, Švýcarska a Austrálie. Odborníci využili ke zkoumání a určení kosti nejmodernější dostupné metody.

„Z citlivých analýz vyplývá, že kost pochází z tura domácího, který žil okolo roku 600 našeho letopočtu,“ řekla členka týmu z University of Fribourg ve Švýcarsku Zuzana Hofmanová.

Písmo z Pána prstenů

Znaky určil specialista na starogermánské jazyky Robert Nedoma. Zjistil, že jde o runy tzv. staršího futharku, které používalo germánsky mluvící obyvatelstvo střední Evropy od 2. do 7. století našeho letopočtu a dnes je lidé znají například z různých fantasy filmů jako Pán prstenů nebo z počítačových her.

Abecedu staršího futharku tvořilo 24 znaků. Posledních sedm se našlo vyryté na nalezeném zlomeném žebru. Vědci se domnívají, že šlo spíše o učební pomůcku než o konkrétní sdělení. V současné době je v celé Evropě jen 17 nálezů kompletních či částečně dochovaných řad staršího futharku.

Po skončení výzkumu chystá Masarykova univerzita runy ukázat i veřejnosti. Počítá se s tím, že se objeví v prostorách Masarykovy univerzity.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Masarykova univerzita

Štítky historie, Brno, Masarykova univerzita, runy, hlaholice, Slované, objev, Zámek Lány, Břeclav, Pán prstenů, Švýcarsko, Byzantská říše, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Dobrý

.... hmmm ju a na oné kosti bylo ještě napsáno runy jsme vyryl já co by vesnický vzdělanec a grafoman Jouda Novák po předcích čistokrevný FC Slovan abych předběhl ty ze Soluně ... Z čeho ale je možno usuzovat že se věc má tak jak dopisovatelka usuzuje ... celá věc má tisíc dalších verzí a možností .... já bych přidal třeba tu že ony piktogramy vykousal do kosti besný sobák maďarského pastevce který měl tibetskopyrenejský původ (na což poukazuje sklon a hlobka řezu run) při tom když se zaběh za fenkou pocházející z nejjižnější sánské vesnici .... bla bla bla

Sobota, 13. února 2021, 06:17Odpovědět

Vědci z Brna přepisují historii, nejstarší písmo Slovanů není hlaholice, ale runy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.