Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Město změnilo podmínky pro žadatele o byt, nájemníci si mohou rekonstrukci hradit sami

Radní i zastupitelé městské části Brno-střed na začátku února schválili nová pravidla k přidělování městských bytů. Nově si lidé mohou pronajmout byt, který si na vlastní náklady opraví, aby nemuseli čekat na rekonstrukci od města. První byty by k dispozici měly být na podzim.

Nejdříve brněnští radní a poté i zastupitelé Brna-střed schválili nová pravidla pro přidělování bytů. Aby se do oběhu dostalo více bytových jednotek, mohou si lidé pronajmout jen částečně zrekonstruovaný byt a zbytek si opravit na vlastní náklady sami. Město díky tomu ušetří čas i náklady na opravy. Doposud Brno opravovalo byty samo a budoucím nájemníkům je nabídlo až byly obyvatelné. 

Nájemníci teď budou moci investovat do oprav sami, aby se celý proces urychlil. Byt bude připravený tak, aby nájemník nemusel zasahovat do sítí. Hotové tak budou elektrické rozvody, vedení stupaček nebo vodovod. Na zájemcích o byt pak budou poslední úpravy jako vymalování, položení podlah, obložení koupelny nebo vybavení či pořízení kuchyňské linky podle svých představ. Vedení města předpokládá, že se lidé pak budou o byt starat s větší péčí. 

Vše bude probíhat podle odsouhlaseného harmonogramu a položkového rozpočtu, který má jasnou horní hranici. Polovinu nákladů navíc nájemník v budoucnu umoří v nájmu.“ popisuje mluvčí Brna-střed Kateřina Dobešová.

První byty se uvolní na podzim

Starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS) očekává první uvolnění bytů na přelomu září a října. „Otevírá se tak možnost zajímavého bydlení pro ty, kteří jsou ochotni do svého budoucího bytu investovat a upravit si ho podle vlastního vkusu a představ. Předpokládám, že takoví nájemníci budou v našich bytech bydlet dlouhodobě a budou mít zájem se o dům společně s ostatními starat a udržovat jej v pořádku,“ upřesnil Mencl.

Lidé si mohou žádat o nájemní byt v jakékoliv městské části podle svých potřeb. Pro žadatele platí konkrétní podmínky, které stanovuje město Brno doplněné o podmínky stanovené každou městskou částí.

Vyřazení z evidence až po upomínce

Město zjednodušuje i postup registrace žadatelů o byty. Dosud si každý z nich musel aktualizovat údaje v evidenci sám, pokud dojde k jejich změně. Pokud žadatel neoznámil například uzavření nové pracovní smlouvy do třiceti dnů, z evidence vypadl a musel se odvolávat. Nově bude úřad povinost oznamovat změny připomínat a posílat výzvu k doplnění. 

Zapomětliví potenciální nájemníci se tak nemusí bát okamžitého vyřazení, to přijde až v případě, že ani poté informace nedoloží. I toto jednoduché kosmetické opatření zjednoduší zájemcům život. 

Koronavirus zasahuje i do bydlení

Pandemie koronaviru ale zasahuje i do postupu hodnocení a výběru žadatelů o byt. Podmínky, které musí žadatelé splnit, i pravidla přiřazování jsou stejná od roku 2017. Aktuální situace ovšem mění potřeby lidí a kvůli krizi žadatelů přibývá. Kvůli těmto okolnostem rada v lednu schválila založení pracovní skupiny, ve které se sejdou zástupci všech politických stran a budou se této problematice věnovat. 

„S ohledem na probíhající pandemii je možné předpokládat, že se určitým způsobem změní bytové potřeby občanů a bude nutné mnohem pružněji reagovat na jejich životní situaci a nezaviněnou nouzi. Těch důvodů změn v chování občanů může být samozřejmě více a je proto potřeba revidovat stávající systém a také zvážit obecný pohled na bytovou politiku městské části. Myslím, že ideální cestou je projednání napříč politickým spektrem a věřím, že se kolegové rádi zapojí,“ sdělil Jan Mandát (ODS), radní Brno-střed pro oblast bydlení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com | Zdroj S použitím TZ

Štítky Brno, byt, bydlení, střed, rekonstrukce, městská část, Brno-střed, Vojtěch Mencl, ODS, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město změnilo podmínky pro žadatele o byt, nájemníci si mohou rekonstrukci hradit sami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.