Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nový sporák do městského bytu za 9 tisíc, Brno zveřejnilo výše kompenzací pro nájemníky za rekonstrukce

V červnu schválili brněnští zastupitelé změnu pravidel pronájmu městských bytů. Městské části díky nim umožnili nájemníkům, aby si drobnější opravy a rekonstrukce prováděli sami. Včera radní zveřejnili také platný ceník, který stanovuje maximální výši uznatelných nákladů jednotlivých prací. Nájemníci si tak mohou pořídit například do devíti tisíc nový sporák nebo digestoř za 3 tisíce.

Zájemci o městské byty nemusí čekat na rekonstrukci od městských částí a nastěhovat se do prostor, které si mohou sami opravit. Rozsáhlé rekonstrukce jsou stále v režii města, na drobnější opravy či modernizaci pak bude Brno přispívat. Ty ale nesmí přesáhnout 2 500 korun na metr čtvereční. 

„K tomu jsme nyní stanovili limit pro jednotlivé typy úprav. Do ceny jsme zahrnuli veškeré související náklady, jako je demontáž stávajícího zařízení, montáž nového, cena materiálu, stavební práce apod.“ popsal náměstek primátorky pro oblast bydlení a správy majetku Jiří Oliva.

Dle jeho slov při určování limitu zastupitelé vycházeli z cenové soustavy RTS, a pracovali také s aktuálně používanými ceníky v městských částech Brno-střed a Brno-sever.

Nájemníci dostanou kompenzace určené schváleným ceníkem

Nájemníci si mohou svůj byt opravit podle svých představ a do bytu investovat i více a městské části se tak mohou soustředit na větší opravy. Díky tomu se k bytúm dostane více zájemců než doposud, nemusí totiž při drobnějších zákrocích jako je výměna spotřebičů čekat na opravy od města. 

„Nájemník samozřejmě může do zařízení investovat i více. Kompenzaci, například umořením v nájmu, ale městská část poskytne pouze do výše stanovené ceníkem. Situace tak ale přinese výhody pro obě strany“ doplnil Jiří Oliva.

Výše uznatelných nákladů se bude každý rok k 1. červenci navyšovat o částku odpovídající indexu ročního nárůstu cen stavebních děl, který vyhlašuje Český statistický úřad.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto brno.cz, pixabay

Štítky opravy, rekonstrukce, městský byt, ceník, Brno, městská část, oprava, Jiří Oliva, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový sporák do městského bytu za 9 tisíc, Brno zveřejnilo výše kompenzací pro nájemníky za rekonstrukce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.