Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno ubytuje seniory ve školce. Musí mít rádi děti

Budova bývalé mateřské školy v Bohunicích se dočkala rekonstrukce. Původní budova získala nástavbu, díky níž dojde k netradičnímu spojení – nejmladší generace se setká s tou nejstarší. Do nově postavených bytů se totiž již brzy nastěhují senioři.

Brno minulý rok přišlo se zajímavým nápadem, jak spojit dvě rozdílné generace. V ulici Pod Nemocnicí přibyla k zrekonstruované mateřské škole pro osmadvacet předškoláků nástavba s byty a společenskými prostory pro seniory. 

Propojením mateřské školy a domu s pečovatelskou službou dostávají obě generace možnost se potkávat, povídat si a dělat si vzájemně radost,říká primátorka Markéta Vaňková.

U tohoto nápadu naprosto platí, že v jednoduchosti je krása. Spousta dětí má dnes prarodiče daleko nebo ještě zahlcené prací, stejně tak řada starších lidí není se svou rodinou v kontaktu tak často, jak by si přáli,“ vysvětluje netradiční koncept budovy primátorka Markéta Vaňková (ODS). Podle jejích slov je zájemců z řad seniorů už teď více, než umožňuje kapacita bydlení. Ruch a výskot malých dětí považuje za zpestření podzimu života.

 

Myslelo se i na handicapované

Do nových bytů se již brzy začnou stěhovat jak jednotlivci od šedesáti let a výše, kteří si mohou vybrat z moderních garsonek, tak také starší páry, jímž dům s pečovatelskou službou nabídne bytové jednotky s dispozicí 2+kk. Město myslelo i na handicapované obyvatele. Čtyři z celkových šestnácti bytů jsou bezbariérové. V celé budově se nachází navíc výtah. 

Rekonstrukce budovy začala loni v lednu, kolaudací dům prošel na začátku letošního roku. Město uhradilo 81 a půl milionu korun za novou mateřskou školu spojenou s pečovatelským domem pro seniory z Fondu bytové výstavby.

Brněnský sociální experiment

Ačkoli například ve Švýcarsku je podobný koncept zcela běžný, v Brně jde o unikát. Zahradu domu s pečovatelskou službou a mateřskou školou v jednom symbolicky rozděluje dřevěný plot, za kterým se začnou odehrávat dva naprosto odlišné světy. Na jedné z polovin najdeme kolotoč, houpačky nebo pískoviště určené pro zabavení dětí, druhá půlka s lavičkami poslouží jako relaxační místo pro seniory. Náměstek pro oblast bydlení a správy majetku Jiří Oliva (ČSSD) je přesvědčen, že se projekt osvědčí. Je ale podle něj důležité, aby se do domu nastěhovali senioři, kteří mají opravdu rádi děti.

Podstatné je, aby senioři, kteří tam budou bydlet, měli opravdu hodně rádi děti,“ zdůrazňuje náměstek pro oblast bydlení a správy majetku Jiří Oliva (ČSSD).

Školka s centrem sociálních služeb

Rada města schválila na svém posledním jednání i pořadník zájemců o bydlení v domě s pečovatelskou službou. Byty bude podle pořadníku rozdělovat městská část Brno–Bohunice, jíž město projekt svěřilo. Dům důchodcům poskytne i pomoc s nákupy, hygienou nebo stravováním. Jídlo budou mít zařízeno i děti ve školce, v prvním patře najdeme i kuchyň a výdejní okénko.

Pokud budou obyvatelé potřebovat, můžou se přihlásit o pečovatelskou službu a rozšířit řady jejích více než pěti tisíc klientů. Nově jsme střediska pečovatelské služby sloučili pod Centrum sociálních služeb, čímž jsme sjednání pečovatelů zjednodušili a zefektivnili,“ připomněl náměstek primátorky pro sociální oblast Robert Kerndl (ODS).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Šárka Motyčková

Štítky Školka, Brno, bohunice, senior, byt, dům, mateřská škola, pečovatelská služba, Brno-Bohunice, Markéta Vaňková, ODS, Jiří Oliva, ČSSD, Robert Kerndl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno ubytuje seniory ve školce. Musí mít rádi děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.