Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Startovací i sociální byty v domě na Podnásepní bude od jara hlídat strážník. Dům prošel kolaudací

Rekonstruovaný dům na Podnásepní se sociálními a startovacími byty prošel kolaudací. První nájemníci se do něj budou stěhovat na jaře, mezi nimi bude i strážník městské policie, který bude dávat pozor na pořádek. Losování a přiřazování bytů mladým rodinám a sociálně slabším proběhne 18. února, strážník městské policie už podepsal nájemní smlouvu.

Pětipatrový dům v ulici Podnásepní se brzy dočká prvních nájemníků. Po celkové rekonstrukci, která trvala od roku 2019, je nyní připraveno 23 bytů, ty budou sloužit jako startovací bydlení pro mladé rodiny i sociální ubytování. Mimo mladých rodin a sociálně slabších občanů připadne jeden z bytů strážníkovi městské policie, který bude dohlížet na pořádek v domě.

Obecně platí, že přítomnost strážníků v ulicích předchází překračování pravidel, a tuto zkušenost chceme zkusit aplikovat i v nájemních domech. Strážníci mají zkušenosti s řešením konfliktních situací, urovnáváním sporů, věřím, že to v tomto případě zužitkují a že se v domě bude všem dobře žít,“ uvedla primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Na pořádek bude dohlížet strážník městské policie

Ve středu uzavřeli radní se strážníkem, který má o bydlení zájem, smlouvu o nájmu. Podle náměstka primátorky pro oblast bydlení a správy Jiřího Olivy (ČSSD) jde především o bezpečnost v nově opraveném domě.

Chceme, aby v domě byl klid a pořádek a aby se tam dobře bydlelo. Myslím, že tohle je dobrá cesta, jak toho dosáhnout. Pokud se model osvědčí, přistoupíme k tomu i u dalších obdobných domů,“ popsal Oliva. 

Smlouva o nájmu se uzavře na tři roky s možností prodloužení. Nájemné je stanoveno na 61,54 Kč/m²/měsíc s tím, že tato částka se každoročně upravuje o míru inflace vyhlášenou Českým statistickým úřadem. Rekonstrukce domu vyšla na 63 milionů korun, 12 milionů pokryla dotace na sociální byty.

Losování nájemníků proběhne za dva týdny

Nabídka startovacích bytů byla zveřejněna od 21. prosince loňského roku až do letošního 24. ledna, nyní dům prošel kolaudací a čeká na nový život. Krom dvanácti jednotek na Podnásepní se mladé rodiny mohly přihlásit i o byty na Masarykově, Stamicově nebo Vlhké. Pro sociální bydlení bude sloužit deset bytů.

Kdo se do nových bytů nastěhuje, zatím není jisté, losování o přidělení bydlení proběhne 18. února, stěhování pak proběhne na jaře. Nájemníci se mohou těšit na kompletně zrekonstruovaný dům, ve kterém je nová půdní vestavba i výtah, a ve dvoře najdou i příjemné posezení s zelení. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Brno.cz

Štítky Sociální bydlení, brno, dům, kolaudace, jaro, Jiří Oliva, Markéta Vaňková, ODS, ČSSD, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Startovací i sociální byty v domě na Podnásepní bude od jara hlídat strážník. Dům prošel kolaudací  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.