Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

TOP 09 vyloučila předsedu Brna Kunce a expředsedu kraje Vitulu

Výkonný výbor TOP 09 vyloučil ze strany brněnského předsedu a místostarostu Brna-Židenic Petra Kunce a bývalého krajského předsedu Jana Vitulu, který je starostou Židlochovic na Brněnsku a do loňska byl i hejtmanovým náměstkem. uvedl krajský předseda Vlastimil Válek. Podle něj oba muži postupovali v rozporu se stanovami, nic bližšího k důvodům ale neřekl. Kunc a Vitula považují porušení stanov za výmysl a za důvod označují spory s Válkem, který si podle nich čistí prostor od politické konkurence.

Válek uvedl, že o vyloučení rozhodl výkonný výbor, ale Kunc s Vitulou se mohou dál odvolávat. „Měl jsem jako krajský předseda pocit, že nepostupovali v souladu se stanovami a porušili naše vnitřní předpisy," řekl Válek. Čeho konkrétního se porušení týkalo, neřekl.

Válek si vyřizuje účty, shodují se vyloučení politici

Podle Vituly s Kuncem je oficiálním stanoviskem pro vyloučení údajná nominace Vituly do uvolněné funkce předsedy jedné z komisí v krajském zastupitelstvu. „Není to pravda a nestalo se to. Z mého pohledu se krajský pan předseda rozhodl vyčistit si prostor od konkurence," uvedl Vitula, který byl dříve krajským předsedou a je dlouholetým židlochovickým starostou. Do loňských krajských voleb byl i náměstkem hejtmana, v TOP 09 byl od roku 2009.

Stejně to vidí i Kunc, který byl ve straně deset let. „Pan předseda Válek si potřeboval vyřídit účty s Janem Vitulou. Já jsem se do toho dostal náhodou, tak už mě taky vzali," dodal Kunc. O dalších krocích Vitula ani Kunc zatím informoval nechtěli. „Nechceme to ale nechat takhle. Je to ale velká křivda," dodal Vitula.

TOP 09 je v krajském zastupitelstvu v opozici. Po komunálních volbách v roce 2018 se nedostala do brněnského zastupitelstva. V kraji má ale několik starostů, jako jsou například Tomáš Třetina v Moravském Krumlově nebo Petr Kolář ve Veselí nad Moravou.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook / Jan Vitula

Štítky kunc, vitula, Brno, top09, Jan Vitula, Petr Kunc, TOP 09, Vlastimil Válek, Židlochovice, Brněnsko, Tomáš Třetina, Petr Kolář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TOP 09 vyloučila předsedu Brna Kunce a expředsedu kraje Vitulu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.