Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Podané ruce a kraj budou testovat lidi na hranicích. Umožní tak pendlerům jezdit do práce

Nezisková organizace Podané ruce začne ve spolupráci s Jihomoravským krajem testovat tzv. pendlery při cestách do práce za hranice. Nová odběrová místa vyrostou na hranicích s Rakouskem, které od pondělí vyžaduje pro pendlery při vstupu na své území negativní test.

Rakousko zavede od pondělí 1. února povinné testování pendlerů na koronavirus. Test nesmí být starší 72 hodin. Zároveň se budou muset pracovníci každé dva týdny on-line registrovat.

„Jsme na to připraveni reagovat, ale nebude to hned od pondělí, protože to není z formálního hlediska možné. Jsme ale dohodnutí s Podanýma rukama, že by měly na hraničních přechodech vytvořit mobilní testovací týmy. Uvidíme, jestli o to bude, či nebude zájem," uvedl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).. Doplnil, že tuto možno by kraj chtěl pendlerům ve spolupráci s neziskovou organizací zajistit.

Od poloviny ledna je obecně průjezdnost hranic s Rakouskem zhoršená, což je důsledkem opatření na rakouské straně. Rakousko uzavřelo 11 menších hraničních přechodů s jižní Moravou, doprava se tak kumuluje do zbylých otevřených.

O uzavření menších přechodů na hranici s Českou republikou i Slovenskem rozhodlo rakouské ministerstvo vnitra. V Česku se uzavření týkalo 42 přechodů, část z nich především turistického charakteru. Otevřených zůstalo 17 velkých přechodů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lucie Mojžíšová / Podané ruce

Štítky pendleři, antigenní testování, hranice, podané ruce, Jihomoravský kraj, Rakousko, Jan Grolich, Česko, KDU-ČSL, Ministerstvo vnitra České republiky, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podané ruce a kraj budou testovat lidi na hranicích. Umožní tak pendlerům jezdit do práce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.