Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno nabídne obecní byty také samoživitelkám, větší šanci na bydlení budou mít i bezdětné páry

Krom startovacích a seniorských bytů bude Brno podporovat také bydlení pro samoživitele a samoživitelky. Město se tak rozhodlo kvůli stále narůstající nepříznivé situaci těchto neúplných rodin. Včera schválila nová pravidla Rada města, projít budou muset ještě zastupitelstvem.

Samoživitelů a samoživitelek v Brně bohužel stále přibývá, město se proto rozhodlo dát šanci i neúplným rodinám, které by nesplnily kriteria pro přidělení sociálního bytu. 

Jsou to lidé, kteří jsou ekonomicky aktivní, ale potřebují vyřešit nájemní bydlení pro sebe a své nezletilé děti. Nájem bytu by měl, podobně jako je tomu u startovacího, pomoci nejen naplnit akutní potřebu bydlení, ale umožnit během doby nájmu naspořit prostředky do budoucna,“ vysvětlila primátorka města Brna Markéta Vaňková. 

Samoživitelé dosud o sociální byt žádat nemohli

Podle náměstka pro oblast bydlení a správy majetku Jiřího Olivy se ozývá právě tato znevýhodněná skupina, která se do výběrového řízení pro přidělení sociálních bytů nevejde. 

„Přišel jsem proto s návrhem úplně nové kategorie bytů pro samoživitele, která by byla takovou rychlou první pomocí, protože na běžné obecní byty v městských částech se čeká zpravidla roky. Proto také je stejně jako u startovacích bytů nájem na dobu určitou tří let s možností prodloužení o další dva roky a z žadatelů se bude vybírat losem,“ uvedl Jiří Oliva.

Samoživitelem se pro účely této kategorie bytů rozumí svobodná, ovdovělá nebo rozvedená osoba (za rozvedenou osobu se pro tyto účely považuje i osoba, která doloží, že byly podány návrhy na rozvod manželství a na svěření nezletilého dítěte/dětí do její péče), která nesdílí domácnost s osobou starší 18 let a má ve své péči alespoň 1 dítě mladší 15 let.

Stejně jako u startovacích bytů, bude muset žadatel splnit určité podmínky. Patří k nim například výše příjmů, které nesmí přesahovat 1,2 násobku průměrné hrubé mzdy v ČR za předchozí rok. Za rok 2019 to například odpovídá průměrné hrubé mzdě 33 111 korun, uvedený násobek  k částce je potom 40 933 Kč. U žadatelů na mateřské nebo rodičovské dovolené se hodnotí období 12 kalendářních měsíců před datem odchodu na tuto dovolenou. U ostatních období 3 kalendářních měsíců před podáním žádosti. 

Do příjmů domácnosti se počítají i dávky sociální podpory, příspěvek na péči nebo příspěvek na mobilitu, výživné se bude započítávat pouze ve výši, kterou skutečně žadatel obdržel. Částka se bude prokazovat doložením písemné dohody rodičů, nebo doložením rozhodnutí soudu. Pokud druhý rodič dítěte alimenty neplatí, žadatel doloží potvrzení úřadu o nahlášení tohoto problému, nebo že splnění vyživovací povinnosti u soudu probíhá. 

Bezdětné páry budou mít větší šanci získat startovací byt

Novinky se pojí i ke startovacím bytům pro mladé rodiny. Tady budou mít větší šanci na startovací byt i bezdětné sezdané páry. Doposud se losovalo pouze ze tří kategorií: Rodiny s dětmi, Sezdané nebo registrované páry a Ostatní páry. Nově budou první dvě kategorie sloučeny dohromady. 

Vyhodnocovali jsme zkušenosti z posledních velkých losování startovacích bytů a rozhodli jsme se navrhnout, aby i bezdětní manželé, kteří dosud přišli na řadu až po uspokojení zájemců s dětmi, měli při losování větší šanci. Univerzálně spravedlivé řešení neexistuje, ale myslím, že je správné podpořit i manžele, kteří si plánují pořídit děti po zajištění bydlení,“ podotkl náměstek Jiří Oliva.

Zjednoduší se i pravidla pro výběr nájemníků

Změny nastanou i při losování. Nejdřív budou vybráni všichni nájemníci a teprv poté náhradníci. Dosud se nejprve vylosoval nájemník a k němu rovnou i náhradníci s tím, že se poté vraceli do osudí a měli šanci být vylosováni u jiného bytu jako první. 

Reagujeme tak na praktické zkušenosti se situacemi, kdy vylosovaný nájemce byt odmítl a všichni jeho náhradníci byli vylosováni na jiné byty jako nájemci – pak zůstal tento byt neobsazen a musel být zařazen se zpožděním až na další termín losování. Jde nám o to, aby byty na své nájemníky čekaly co nejkratší dobu,“ dodal Jiří Oliva.

Aktuální znění Pravidel pronájmu bytů v domech v majetku statutárního města Brna je v platnosti od listopadu 2020 a je přístupné na stránkách bytového odboru. Uvedenými změnami se budou zabývat ještě zastupitelé.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com | Zdroj S použitím TZ

Štítky Samoživitelka, samoživitel, Brno, město, byt, sociální, páry, bydlení, Jiří Oliva, rodina, Markéta Vaňková, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Christopher Paul

Dobrý den, jsem NIRA SHALOM, jsem tady, abych šířil tuto dobrou zprávu do celého světa o tom, jak jsem získal svou bývalou lásku zpět. Byl jsem blázen, když mě moje láska minulý měsíc opustila pro jinou dívku, ale když jsem potkal přítele, který mi představil velkého posla Baba Wale da Wiseman, vyprávěl jsem svému problému Baba Wale o tom, jak mě opustila moje bývalá láska a také jak jsem potřeboval získat práci ve velmi velké společnosti. Řekl mi jen, že jsem přišel na správné místo, kde bez jakýchkoli vedlejších účinků dostanu svoji touhu po srdci. Řekl mi, co musím udělat, Poté, co to bylo hotové, V příštích 2 dnech mi Moje láska zavolala na telefon a omlouvala se, že mě dosud žila a také příští týden poté, co mě moje láska zavolala prosil o odpuštění, byl jsem povolán na pohovor do mé požadované společnosti, kdybych potřeboval pracovat jako supervizor. Jsem tak šťastný a ohromený, že to musím říci celému světu o tom, jak mi Baba Wale pomáhá splnit mé srdce. Baba Wale je specialistkou na všechny druhy kouzel a dobré magie. Pokud potřebujete jakýkoli kontakt na pomoc, Baba Wale, na následující e-mailové adrese: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +2348136951551 Viber +2348136951551 Děkuji později

Středa, 3. února 2021, 21:11Odpovědět

Brno nabídne obecní byty také samoživitelkám, větší šanci na bydlení budou mít i bezdětné páry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.