Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Premiér Babiš přijel do Brna. Vyfotil se v očkovacím centru a odjel, primátorce nebo hejtmanovi neřekl ani slovo

Provizorní nemocnici na výstavišti přeměněnou na očkovací centrum dnes navštívili premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Jan Blatný. Podle Babiše má Brno první fungující velkokapacitní očkovací centrum v zemi. Premiér se na výstavišti vyfotil, uspořádal tiskovou konferenci a zase odjel. O návštěvě se přitom ani nezmínil brněnské primátorce nebo jihomoravskému hejtmanovi, kteří stojí v čele institucí, jež očkovací centrum zřizují a platí. Stát na něj nepřispěl jedinou korunou, připomněla v rozhovoru pro Českou televizi primátorka Markéta Vaňková, zatímco seděla několik desítek metrů od premiéra, který se s ní formálně ani neformálně nesešel.

Brněnská primátorka Markéta Vaňková v rozhovoru pro Události Brno přímo z výstaviště vyzdvihla roli městské firmy Veletrhy Brno, která ke vzniku a provozu očkovacího centra velkou měrou přispěla. Na otázku, zdali se s premiérem v Brně na jeho návštěvě potká, odpověděla, že město nedostalo žádnou oficiální informaci o příjezdu premiéra. 

Jsem rád, že se pan premiér přijel podívat, jak se to má dělat. Škoda, že se neozval... a smekám před FN Bohunice.

Zveřejnil(a) Jan Grolich I Hejtman JMK dne Středa 13. ledna 2021

„Nebyli jsme nijak oficiálně osloveni, že by pan premiér měl přijet do Brna, že by měl zavítat do naší brněnské městské firmy a navštívit očkovací centrum, které jsme jako město zřídili a stát na něj nijak nepřispěl," prohlásila Vaňková.

Andrej Babiš přitom v Brně uspořádal tiskovou konferenci, kde vystupoval společně s ministrem zdravotnictví Blatným a náměstkem Fakultní nemocnice Brno Ondřejem Ludkou. Na tiskové konferenci chválil fungování očkovacího centra. Po odjezdu se jeho tým na sociálních sítích otřel, že se média doteď o očkovací centrum nijak nezajímala.

Babiš: Brno má první fungující očkovací centrum

Premiér označil záložní nemocnici na výstavišti za první fungující velkokapacitní očkovací centrum v zemi. Blatný uvedl, že Fakultní nemocnice Brno denně očkuje v záložní nemocnici asi 500 lidí. Dalších až 300 lidí nemocnice očkuje pomocí mobilního týmu a asi 200 zaměstnanců a pacientů ve svých prostorách.

V Česku bylo podle odhadů očkováno proti covidu-19 70 až 75 tisíc lidí. Oficiálně nahlášeno z očkovacích center bylo zhruba 61 tisíc lidí. Očkovací látky od firmy Pfizer, která se do Česka dodává od 26. prosince, dorazilo přes 169 tisíc dávek, z nich 71 tisíc toto úterý a podobný objem dávek se očekává příští týden.

„Dnes zasedne vláda, která rozhodne, že všichni, kdo očkují, budou mít povinnost ve stejný den nahlásit do ISIN ÚZISu, kolik lidí naočkovali," uvedl Babiš. Systém ISIN, tedy Integrovaný systém infekčních nemocí, spravuje Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS). Hlásí se do něj také například veškeré informace kolem testování.

Právě kvůli pozdnímu hlášení z očkovacích center se podle něj pravidelně nezveřejňují data. „Je potřeba zajistit, aby jak skladové hospodářství i vykazování dávek bylo jednotné a přesné," řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Od neděle navíc budou první lidé dostávat druhou dávku vakcíny. „Takových lidí budou stovky a tisíce. Tudíž potom bude správné vykazovat nikoliv naočkované osoby, ale naočkované nebo vydané dávky," dodal Blatný. Sám se nechá druhou dávkou očkovat v neděli ve Fakultní nemocnici v Brně.

Někde dostanou vakcíny i praktičtí lékaři, aby mohli očkovat v ordinacích

V některých krajích, například Zlínském nebo Moravskoslezském, chtějí rovnou předávat vakcínu i praktickým lékařům, aby očkovali své registrované pacienty nad 80 let. Původně se s tím nepočítalo, praktičtí lékaři měli v ordinacích používat až látku od firmy Astra Zeneca, která se zatím do ČR nedodává. „Ministerstvo zdravotnictví tomuto nebrání, naopak to podporuje," řekl k tomu Blatný.Až bude dost vakcíny, bude to podle ministra Blatného až 100 tisíc denně. Polovinu by měli očkovat právě praktičtí lékaři.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook / Andrej Babiš

Štítky očkování, Brno, očkovací centrum, Andrej Babiš, Jan Blatný, kongresové centrum, nemocnice, Markéta Vaňková, Česká televize, Fakultní nemocnice Brno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Novák

Vůbec se Babišovi nedivím. Za to, jakým způsobem se dostali Vaňková s Grolichem ke korytům bych je ignoroval taky. Navíc, výsledky působení Vaňkové na magistrátu jsou více než tristní. Zřejmě ctí heslo,,kdo nic nedělá, nic nepokazí". Bratr Grolich zatím předvedl jen to, že je jinej.

Úterý, 19. ledna 2021, 10:54Odpovědět

Eva Psohlavcová

Babiš to udělal stejně jako Vaňková při volbách, tak co se divíte.

Pátek, 15. ledna 2021, 12:14Odpovědět

Jiří Beránek

Hlavní koordinátor krizový manažer The Best ve všem co dělá se hlavně potřeboval podívat jak takové centrum vypadá a jak funguje, tak mu to přejte blbovi.

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 21:29Odpovědět

Servus Magus

Babiš neměl na hejtmana čas, pospíchal navštívit Švachulu. Zkontrolovat, jak se mu žije, ať ví, do čeho jde.

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 20:45Odpovědět

Mira Štefka

Jsem z Brna ani voleb to těm panákum z Phy spočítám.

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 20:24Odpovědět

Lubomír Kozák

A měl by za nimi chodit on ? Proč nepřišli oni za ním ?

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 13:15Odpovědět

Viktor Zábranský

Prijel se jen zviditelnit, jeho marketeri potrebovali par fotek.O nic jineho neslo, vzdyt nicemu nerozumi.

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 13:05Odpovědět

Drahomir Duchek

Kaláte kdyby blbost kvetla tak ji máš plnou zahradu. Exote.

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 12:03Odpovědět

Josef Kalát

Při podobných "exhibicíh" tohoto exota se nepřestávám divit, že ho tam právě ti, kteří by si po právu zasloužili uznání a úctu vůbec pustí, obzvlášť v případech, kdy jim vládní činitelé nijak nepomohli! Stále nás ovládá strach dát najevo svůj občanský postoj. Myslím, že právě při takovýchto akcích mají k tomu demokraticky smýšlející lidé jedinečnou příležitost. A pokud tak nečiní, jen mlčky podporují mocenské choutky tohoto podvodníka.

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 11:00Odpovědět

Vla Gal

Pan Bestin Covid [Bestyn Kóvid] totiž žádnou strategii nemá, tak se přijel podívat jak by to mělo fungovat a mohl to prezentovat jako svůj nápad. Názory a nápady jiných se mu nehodí do krámu.

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 10:37Odpovědět

Eva Psohlavcová

Byl tam také ministr zdravotnictví a ten je neinformoval také, proč?!

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 10:25Odpovědět

Pepa Neko

Když bude neúnavně pózovat svým babičkám, tak za pomoci našeho zlého pána a jeho nejedlého majitele opět zvítězí a stejně jako ODS rozkradně, na co šáhne. ...youtu.be/QDZIQ4jbvEo

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 10:13Odpovědět

Michal Mertl

Tohle je přesně vidět co je tohle za vládu. Populistická, toxická banda. Ať už je někdo vymete.

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 09:27Odpovědět

Petr Chejn

Jinej výraz. než hajzl a gauner , pro tohohle zjeva nemám !!

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 09:16Odpovědět

Bořek Ullmann

Vyfotit se, pochválit se, odjet. Proto že na tom nemá žádnou zásluhu, hejtman s primátorkou by mu to jenom kazily.

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 08:49Odpovědět

Petr Patzelt

Budou volby, musím se zviditelnit............

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 08:11Odpovědět

Alla Shoh

Přece se jajáček Bureš nebude zdržovat s hejtmanem? Tady jde hlavně jen o něj, o jeho ego.

Čtvrtek, 14. ledna 2021, 07:43Odpovědět

Premiér Babiš přijel do Brna. Vyfotil se v očkovacím centru a odjel, primátorce nebo hejtmanovi neřekl ani slovo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.