Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihomoravský kraj spustí vlastní telefonní linku, kde se mohou lidé starší 80 let objednat k očkování

Jihomoravský kraj zprovozní od 15. ledna bezplatnou krizovou linku, na které se mohou senioři starší osmdesáti let telefonicky registrovat k očkování proti koronaviru. Obdobnou linku spouští také stát, senioři se mohou registrovat také přes online formulář.

Lidé starší osmdesáti let se mohou od pátku 15. ledna objednat na bezplatné telefonní lince 800 129 921. Ke stejnému účelu bude sloužit i celostátní linka 1221 nebo webový portál crs.uzis.cz. Právě online registrace se stala terčem veřejné kritiky. Podle statistik totiž internet nikdy nepoužily až dvě třetiny seniorů nad 75 let. Jihomoravský kraj se proto rozhodl zřídit vlastní linku, kde se mohou dříve narození registrovat telefonicky.

O provoz krajské linky se bude starat pět operátorů

Krajská krizová linka 800 129 921 bude dostupná v pracovní dny od 8:00 do 16:00. Její provoz bude zabezpečovat až pět operátorek operátorů z řad pracovníků krajského úřadu. O očkování seniorů nad osmdesát let, kteří se například ze zdravotních důvodů nejsou schopni registrovat sami, mohou navíc požádat i jejich příbuzní.

„Prosíme, aby lidé, kterých se momentálně očkování netýká, krajskou krizovou linku nezahlcovali telefonáty s dotazy, a neblokovali ji tak těm, kteří ji skutečně potřebují," vyzval tiskový mluvčí Jihomoravského kraje Michal Cagala.

Očkovací centrum v každém okresním městě

Kraj už dříve avizoval plán zřídit očkovací centrum ve všech okresních městech jižní Moravy. Testovacím provozem prochází už od pondělí očkovací centrum v provizorní nemocnici na výstavišti. Vakcíny zde dostávají policisté a hasiči, kteří pomáhají jako dobrovolníci v nemocnicích.

„S lékaři, sestrami a administrativními pracovníky rozebereme celý proces do šroubků a systém vyladíme. Výsledky pak pošleme ostatním krajům a vládě, ať jsme všichni nachystaní, až to bude ve velkém na ostro," vysvětlil jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), podle kterého by poté mělo centrum zvládnout až tři tisíce vakcín denně.

Do domovů pro seniory mimo Brno vyráží mobilní týmy

Obdobná očkovací centra by pak měla vzniknout po celém kraji. Podle Grolicha se tak systém vyhne přetížení nemocnic, které by očkování kapacitně nemusely zvládnout. „Díky tomu se  vyhneme problémům s logistikou, parkováním atd. Kromě velkého centra v Brně na výstavišti se počítá s okresními centry v Blansku, Břeclavi, Vyškově, Hodoníně a Znojmě," dodal hejtman.

První várky vakcín dorazily do Brna koncem prosince, očkování šlo především za lékaři a zdravotnickým personálem nemocnic a do domovů pro seniory v Brně. Tento týden vysílá kraj očkovací týmy i do stejných zařízení mimo Brno. Za úkol mají proočkovat zhruba pět a půl tisíce lidí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ilustrační foto, Jan Luxík

Štítky očkování, koronavirus, Jihomoravský kraj, telefonní linka, senioři, Brno, nemocnice, očkovací centrum, Jan Grolich, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj spustí vlastní telefonní linku, kde se mohou lidé starší 80 let objednat k očkování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.