Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dopravní podnik rozšiřuje možnosti šalinkarty, dotovaná roční jízdenka bude platit i mimo zóny 100 a 101

Obyvatelé Brna mohou čerpat příspěvek na roční šalinkartu. Pokud v Brně platíte odpad, a máte poplatek uhrazený pro kalendářní rok, můžete získat 1425 korun na dopravu. Dotaci dostanou i lidé se šalinkartou pro větší počet zón než jen 100 a 101.

Zhruba 30 tisíc lidí ročně využije nabídku města, které přispívá svým obyvatelům na šalinkartu. Podmínkou pro vyplacení příspěvku je mít uhrazený místní poplatek za komunální odpad. Ten vychází na 670 korun za osobu a rok. Od nového roku je ale třeba mít zaplacený odpad v tom roce, ve kterém o příspěvek žádáte. 

„Jinými slovy, kdo žádal v prosinci 2020, ale rozhodnutí očekává až teď v lednu, musí mít uhrazený poplatek na rok 2020 i na rok 2021, aby jeho žádost byla vyřízena kladně. Stejně tak pokud se chystáte k podání teď po Novém roce, pohlídejte si prosím zároveň uhrazení letošního poplatku za odpad. Jeho splatnost je sice až v květnu, ale pro udělení dotace je nutné mít tuto podmínku splněnou už v době rozhodování o žádosti,“ vysvětlil vedoucí Oddělení motivačních programů MMB Martin Košťál.

Nová elektronická šalinkarta bude platit i mimo zóny 100 a 101

Pro velký zájem DPMB rozšířil okruh jízdenek, na které je možné dotaci získat. Dosud si o příspěvek mohli zažádat pouze majitelé elektronické základní nepřenosné roční jízdenku  pro zóny 100 a 101, pro další zóny totiž elektronické předplatné jízdenky nebyly k dispozici, v jiných zónách totiž chyběla zařízení pro čtení karet. Prvního července minulého roku se ale čtecí zařízení rozšířila po celém IDS Jihomoravského kraje, a tak si lidé mohou pořizovat šalinkartu i do ostatních zón. 

O příspěvek si tak Brňáci mohou požádat na celou šalinkartu. Dřív byla praxe taková, že si cestující pořizovali elektronickou jízdenku na zóny 100 a 101, ale pokud pracovali například v Modřicích, museli si k ní pořídit i papírový kupón. To už teď není nutné. 

Žádost o dotaci se podává přes Brno iD  nejpozději do 60 dnů od zakoupení šalinkarty. Všechny informace najdete na webových stránkách. Dozvíte se tu i o dalších příspěvcích, které je možné od města získat, například na zachytávání dešťové vody, vybudování zelené střechy nebo revitalizaci vnitrobloku.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMB | Zdroj S použitím TZ

Štítky Šalina, dpmb, šalinkarta, zóny, dotace, předplatné, Brno, Dopravní podnik města Brna, poplatek, odpad, Martin Košťál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Maria Stossova

Dobrý den, dotaci na roční salinkartu může uplatnit i senior nad 65 let, když má zaplacený komunální odpad? Děkuji za odpověď, Stossova Maria

Úterý, 12. ledna 2021, 10:00Odpovědět

Dopravní podnik rozšiřuje možnosti šalinkarty, dotovaná roční jízdenka bude platit i mimo zóny 100 a 101  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.