Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Vánoční stromky nepatří na chodník, do kontejneru ani do lesa. Kam s ním?

Každoročně se v Brně a okolí vyhodí okolo 50 tun dosloužených vánočních stromků, jejich svoz obvykle začíná okolo svátku Tří králů. Sběr jehličnanů se pak protáhne až do konce března a lidé se jich zbavují už v první půlce ledna. Kam ale starý vánoční stromek patří?

S příchodem Tří králů vyvstává tradiční otázka. Kam s ním? Lidé z Brna a okolí mohou využít hned několik různých způsobů, jak se této vánoční dekorace zbavit. Ideální stav je odstrojený stromek zdarma odevzdat ve sběrném středisku, kterých se po Brně nachází hned 37, některé části města mají na svoz dokonce určené speciální místo. 

Další možností je jednoduše položit stromek vedle černých popelnic na směsný odpad, odkud jej pracovníci svozu odvezou k dalšímu využití,“ vysvětluje Filip Leder, předseda představenstva městské společnosti SAKO Brno.

Tlusté kmeny je třeba nařezat a připravit na odvoz

Pokud však obyvatelé pořizovali větší jehličnany nad průměr 5 centimetrů v kmenu, SAKO Brno doporučuje dřevinu nařezat na přibližně metrové kusy, a ty potom položit k černým popelnicím, odkud je poté pracovníci odstraní. Lisovací lopata má totiž se silnými a dlouhými kmeny problém a nezvládne je zpracovat. Strom by tak mohl zařízení poškodit. 

Na chodník nepatří odpadky ani vyhozené stromky

Nepotřebný vánoční strom by lidé rozhodně neměli pokládat volně na chodník, ani umisťovat ho přímo do popelnice, kde by mohl zabírat příliš mnoho místa na běžný smíšený odpad. Vhodné není ani jehličnany nosit k barevným kontejnerům. 

 „Vánoční stromek není ještě papír, proto nepatří do kontejnerů na tříděný odpad,“ komentuje to s nadsázkou Filip Leder a apeluje na občany, aby nepotřebné stromky nedávali zpátky do lesa. Ne vždy se totiž lidem podaří odstanit všechny ozdoby, a skleněná baňka nebo zapomenutý háček by mohl ublížit zvěři. Ze stejného důvodu tak stromky nepřijme ani brněnská ZOO. 

Stromky budou pracovníci sbírat během pravidelného svozu odpadu, který závisí na dané lokalitě. V některých částech Brna se tak vůz, který odpad vyváží, objeví za týden hned třikrát. Kukavůz sice není schopen odvézt všechny stromky najednou, ale je jisté, že u popelnic jehličnany dlouho nezůstanou. Dřevo pak poslouží jako palivo.

Ze stromků od černých popelnice se vyrobí teplo do brněnských domácností, stromky ze sběrných středisek odpadů jsou odváženy na kompostárnu,“ uzavírá Filip Leder.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Medlanky.cz | Zdroj S použitím TZ

Štítky Stromek, SAKO, Brno, svoz, Vánoce, vánoční stromek, chodník, kontejner, odpad, Filip Leder, Tři králové, SAKO Brno, Zoologická zahrada Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční stromky nepatří na chodník, do kontejneru ani do lesa. Kam s ním?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.