Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Plánovaná lyžařská sjezdovka na Prýglu budí emoce

V Brně a jeho okolí se v současnosti nenachází žádný lyžařský areál. Změnit by to mohl projekt SKI PRIGL, který počítá s výstavbou sjezdovky přímo u Brněnské přehrady. Návrh nadšenců však ve městě budí vášně.

S nápadem vybudovat na Prýglu lyžařskou sjezdovku stojí firma Pavla Trčaly, který je sám aktivním závodníkem ve sjezdovém lyžování a nadšeným horolezcem. Podle něj si moravská metropole sjezdovku zaslouží. 

„Jiná města v České republice – například Ostrava, Zlín nebo dokonce i Praha – mají ve svém okolí malé sjezdovky, kde se mohou děti učit lyžovat, lyžařské týmy trénovat a pracující si tam zajet na večerní lyžování,“ uvedl důvody Trčala.

 

Sestavil petici

Plánovaná sjezdovka by se nacházela 12 kilometrů od centra Brna, přímo na jednom ze svahů u Brněnské přehrady a měla by mít délku 540 metrů. V současnosti však firma, která se o projekt zasazuje, nemá povolení od vlastníka, kterými jsou Lesy ČR, k odkupu či pronájmu pozemků. Státní organizace trvá na tom, že Brno sjezdovku nepotřebuje, a proto nechtějí dané pozemky nabídnout. Proti návrhu se dlouhodobě staví také různé ekologické spolky i veřejnost.

Ostatní mlčí

Pět let jsem strávil hledáním ideálního místa a našel jsem ho tady, u Priglu,“ dodává k plánům Trčala. Vodu by chtěl brát přímo z přehrady. „K záměru ski areálu nemáme žádné aktuální informace, proto se nemůžeme k projektu vyjádřit. Projekt však musí splňovat zákonem dané podmínky a k povolení odběru vody je pak potřeba získat povolení k nakládání s vodami od příslušného vodoprávního úřadu,“ vyjádřil se mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Brněnský radní pro oblast školství a sportu Jaroslav Suchý (KDU-ČSL) se k tématu odmítl vyjádřit. Trčala také sestavil petici, která podporuje vybudování sjezdovky. V současné době má petice 2629 podpisů. 

Umístění plánované sjezdovky

Brňané se neshodnou

O potřebnosti sjezdovky není přesvědčená ani Brňanka Zuzana Králová. „Jelikož nelyžuji, je mi to víceméně jedno. Myslím si však, že většina lidí z okolí je zvyklá jezdit na Dolní Moravu nebo do Alp. Sjezdovku by tak využily hlavně děti,“ řekla. Nejen děti, ale i dospělí lyžaři mají v současnosti nejbližší ski areály v Olešnici na Moravě nebo Němčičkách, které se nacházejí zhruba 70 kilometrů od Brna. Naopak studentka Barbora Janotová by se lyžování přímo v Brně nebránila. "Sice nelyžuji pravidelně, ale přítel ano a na svah bychom spolu určitě zavítali,“sdělila.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdroj: Pavel Trčala, skiprigl.cz

Štítky Brno, lyžování, přehrada, zima, sjezdovka, projekt, Brněnská přehrada, Česko, Praha, Ostrava, Zlín, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Kubeš

Úplně nejlepší je, když se k potřebě sjezdovky vyjadřuje někdo, kdo nelyžuje.

Úterý, 9. února 2021, 20:52Odpovědět

Jan Kudera

Sněhu je každoročně méně a méně, tak s bude u pryglu stavět sjezdovka. Prostě Brno...

Úterý, 9. února 2021, 17:34Odpovědět

Plánovaná lyžařská sjezdovka na Prýglu budí emoce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.