Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silvestr, jaký ho neznáme. Vládní opatření razantně ovlivní novoroční oslavy, MHD v Brně bude fungovat i přes zákaz vycházení

Aktuální vládní opatření proti šíření koronaviru výrazně omezují silvestrovské oslavy nejen v Brně. Stále platí zákaz vycházení od devíti hodin večer a omezení shromažďování lidí, dohlížet na jejich dodržování bude policie. Jízdní řády se na silvestra a Nový rok nebudou výrazně lišit od minulých let.

Na silvestrovskou noc nebyly schváleny žádné výjimky z vládních opatření

Od 27. prosince Česká republika přešla do pátého stupně protiepidemického systému PES. Platí zákaz vycházení od devíti večer do pěti do rána. Mimo rodinu se mohou shromažďovat maximálně dvě osoby. Současně je stále zakázáno konzumovat alkohol na veřejnosti, a to již od čtvrtého stupně. Vláda neschválila žádné výjimky ani na Silvestra.

„Velmi prosíme nás všechny, všechny naše spoluobčany, aby letos silvestr oslavili spíše společně v rodinném kruhu, a věříme, že jednou z pozitivních zpráv, která s tím bude spojená, je i to, že bude daleko méně úrazů, které tradičně bohužel s sebou silvestrovské oslavy nesou,“ řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Neřekneme, jaký postih čeká lidi, kteří poruší opatření, zní od strážníků

Dodržování vládních opatření bude kontrolovat policie. Oproti běžným nocím, kdy se o Brno stará čtyřicet až padesát strážníků, se letos na Silvestra personálně posiluje o více než padesát procent. Klidné noci by mohly pomoci vládní nařízení a uzavřené restaurace, kluby a bary. Mluvčí strážníků Jakub Ghanem nesdělil, jaké důsledky čekají jedince v případě porušování opatření.

„Z taktických důvodů nemůžu říct, co by se dělo v případě porušování opatření, ale je daný postup, který by byl uplatněný. Doufáme, že lidé budou rozumní a většina z nich nařízení dodrží, aby pro postih nebyl žádný důvod a zpomalilo se šíření onemocnění,“ řekl.

Plány na silvestra se během prosince lidem měnily již několikrát

Skrze stále narůstající počet nakažených koronavirem se během prosince měnily vládní nařízení několikrát. „Na Silvestra jsem prvně měla v plánu pracovat, ale jelikož pracuji v gastronomii a restaurace při přechodu do čtvrtého stupně protiepidemického systému zavřely, tak jsme s kamarády naplánovali silvestrovskou oslavu na chatě. Po dalším zpřísnění opatření a nástupem pátého stupně sešlo i z této možnosti, takže budu nejspíš jenom doma,“ řekla Lucie Wawreczková z Brna.

Brno zakázalo odpalování zábavní pyrotechniky, výjimka platí jen na silvestra a Nový rok

Vyhláška o zákazu zábavní pyrotechniky na území Brna začala platit 26. prosince. Mimo silvestra a Nový rok je zakázáno odpalovat jakoukoliv zábavní pyrotechniku. „Rádi bychom požádali, aby lidé petardy a další podobné předměty odpalovali s rozvahou a ohleduplností vůči ostatním lidem i zvířatům. Rozumný přístup jistě ocení mnozí starší nebo nemocní lidé, rodiče malých dětí i chovatelé zvířat,“ uvedl Ghanem.

Do deváté šaliny, od deváté rozjezdy

Zákaz vycházení po deváté hodině a zavřené bary a restaurace budou mít podle mluvčí DPMB Hany Tomaštíkové vliv na cestování lidí. „Bude cestovat daleko méně lidí, ale stejně počítáme s tím, že řada lidí ve specifických profesích musí v nočních hodinách cestovat do zaměstnání nebo ze zaměstnání. Linky pojedou podle sobotních jízdních řádů na silvestra do deváté hodiny a poté budou navazovat noční linky, které pojedou každou půl hodinu do jedenácté hodiny a poté každou hodinu. Noční linky nebudou nijak omezené,“ řekla. 

Autobusové linky budou také posilovány tramvajovými linkami s číslem 1, 4, 8, 9 a 12, které pojedou mezi devátou a jedenáctou hodinou. Odjíždět budou vždy pět minut před pravidelným spojením. Na nový rok poté linky pojedou podle sobotního jízdního řádu.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Hrivňák

Štítky silvestr, nový rok, opatření, Brno, mhd, lockdown, jízdní řád, Česko, Protiepidemický systém České republiky, Jan Blatný, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silvestr, jaký ho neznáme. Vládní opatření razantně ovlivní novoroční oslavy, MHD v Brně bude fungovat i přes zákaz vycházení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.