Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Město hledá zhotovitele bazénu za Lužánkami, stavba vyjde na 205 milionů

Pětadvacetimetrový bazén za Lužánkami se pomalu stává skutečností, rada města Brna schválila zahájení řízení na veřejnou zakázku. Bazén bude jedna z největších sportovních investic ve městě, bude sloužit školám pro plavecký výcvik, pro malé děti na výuku plavání, na soutěže i pro veřejnost. Stavba bude město stát 205 milionů a hotovo by mělo být na podzim roku 2022.

V příštím roce na nás čeká jedna z největších sportovních investic ve městě. K současnému 50metrovému bazénu v Lužánkách přibyde nový 25metrový. Díky tomu se na tomto plaveckém stadionu budou moci konat mezinárodní plavecké soutěže a zároveň poslouží k plavání škol a veřejnosti. Pokud vše půjde bez potíží, tak vybraná společnost začne s pracemi v únoru příštího roku. Hotovo by mělo být na podzim 2022,“ uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Bazén bude sloužit veřejnosti, školám nebo k plaveckým soutěžím

Za velmi důležitou považuje tuto stavbu také první náměstek primátorky Petr Hladík. Město podle jeho slov potřebuje víc plaveckých ploch, kterých je v Brně nedostatek, komplikuje to například plavecký výcvik pro školy.

Kvůli nedostatku plaveckých ploch není uspokojena poptávka po organizovaném plavání ani po plavání veřejnosti. Zároveň v Brně chybí dostatek bazénů pro povinný školní plavecký výcvik a někteří žáci kvůli tomu musí jezdit mimo město. Bazén bude mít 8 plnohodnotných drah a vedle něj bude ještě jeden menší pro děti na výuku plavání. Nový bazén bude v neposlední řadě sloužit také pro rozplavby v rámci různých plaveckých soutěží,“ uvedl 1. náměstek primátorky Petr Hladík.

Stavba bude využívat stávající technologie

Nový bazén vznikne na místě původního školního šestnáctimetrového bazénu, veslařského trenažéru a v prostorech, kde se dřív nacházel nevyužívaný park u hlavního vstupu do budovy. K jeho provozu se bude využívat stávající technologie jako akumulační nádrže, pískové filtry nebo oběhová čerpadla.

Projekt jsme konzultovali se zástupci plaveckých sportů. Naším cílem je postavit bazén vhodný pro závody plavecké, vodního póla, rozplavby při mezinárodních závodech atd. Rozměry byly upraveny tak, abychom splnili pravidla Mezinárodní plavecké federace,“ přiblížil Jaroslav Suchý, radní pro oblast sportu.

Stavba nových a rekonstrukce současných prostor vyjde na 205 milionů korun

Rekonstrukce se dočkají i vstupní prostory a zázemi současného bazénu, terasy i přístupová lávka k ulici Sportovní. Proměnou projdou také přilehlé plochy, chodníky a parkovací místa před bazénem a posilovnou. U nového bazénu se pak návštěvníci budou moci těšit na tribunu pro 200 lidí a výhodný bude i bezbariérový přístup do budovy.

Předpokládáme, že náklady na výstavbu budou ve výši 205 milionů korun. Částka je v zadávací dokumentaci uvedena jako nejvýše přípustná. Co se týče financování, město si podá žádost o dotaci v programu Národní sportovní agentury. Její maximální výše je 90 milionů a do výše 70 % způsobilých výdajů,“ doplnil Petr Hladík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brno.cz | Zdroj S použitím TZ

Štítky bazén, rekonstrukce, stavba, Lužánky, soutěž, plavání, Brno, Petr Hladík, Markéta Vaňková, Jaroslav Suchý, Mezinárodní plavecká federace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město hledá zhotovitele bazénu za Lužánkami, stavba vyjde na 205 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.