Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

ANKETA: Veřejné očkování bude v Brně probíhat v prázdné polní nemocnici na výstavišti. Prvních pět tisíc vakcín dorazí v neděli

Fakultní nemocnice Brno plánuje, že bude očkovat lidi vakcínou proti nemoci covid-19 v záložní nemocnici na výstavišti. Novinářům to dnes řekl náměstek nemocnice Ondřej Ludka. Záložní nemocnice vznikla pro případné pacienty s covidem-19, zatím ale zůstala nevyužitá. Podle Ludky by se v ní dalo naočkovat až 1400 lidí za den, zatímco v klasických ambulancích by to byly desítky. Prvních 5000 vakcín dorazí do Brna v neděli a poslouží zdravotníkům. V lednu by měla nemocnice dostávat podle Ludky kolem 10.000 vakcín týdně pro veřejnost.

Fakultní nemocnice má v areálu v Bohunicích několik mrazáků na minus 70 až 80 stupňů, v nichž může vakcíny skladovat. Další mrazák přiveze i dnes. „Jsme schopní pojmout statisíce dávek, takže jsme naddimenzovaní s ohledem na to, co máme přislíbeno z ministerstva. Na leden je plán kolem 10.000 vakcín týdně, za měsíc je v plánu asi 40.000 dávek pro občany," uvedl Ludka. Další očkovací kapacity by měly nabídnout i nemocnice jako Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně nebo krajské nemocnice.

První várku vakcín dostanou zaměstnanci nemocnic

Prvních 5000 vakcín dorazí do Brna v neděli. Očkování tu dostane ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), vedení Fakultní nemocnice Brno a její zaměstnanci. „Evidujeme zájem asi 2090 zaměstnanců. Asi 2000 dávek dostane Fakultní nemocnice u svaté Anny. O 400 dávek projevily zájem brněnské městské nemocnice a zájem mají i krajské nemocnice," řekl Ludka.

Fakultní nemocnice Brno má přes 6000 zaměstnanců. Podle Ludky se pracovníci budou očkovat mezi svátky, od ledna by měla přijít na řadu veřejnost. V plánu je očkování 1200 až 1400 lidí denně.

Podle Ludky obstará péči v záložní nemocnice speciální tým, který byl připravený v záložní nemocnici i pro případ přijetí pacientů s koronavirem. Zatím ale stačila kapacita nemocnic v kraji. Speciálnímu týmu, který se skládá z šesti lékařů a 18 sester a zasahuje ve světě u neštěstí jako například zemětřesení, pomůžou dobrovolníci.

Necháte se očkovat proti koronaviru?

Celkem hlasovalo870 čtenářů

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN Brno

Štítky očkování, koronavirus, provizorní nemocnice, výstaviště, nemocnice, vakcína, Brno, COVID-19, Fakultní nemocnice Brno, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Jan Blatný, ANO 2011, Brno-Bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Veřejné očkování bude v Brně probíhat v prázdné polní nemocnici na výstavišti. Prvních pět tisíc vakcín dorazí v neděli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.