Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihomoravský kraj přešel do nejvyššího stupně systému PES

Jihomoravský kraj se dostal v protiepidemickém systému PES ze čtvrtého do pátého, tedy nejvyššího stupně pohotovosti. Vyplývá to z webu PES. Za posledních 24 hodin přibylo v kraji 752 potvrzených případů, což je o 398 více než o den dříve. Přibylo i 12 úmrtí lidí v průměrném věku skoro 84 let. Ubylo 30 hospitalizovaných, celkem je v nemocnici s koronavirem 552 lidí, uvedla to ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Index rizika se dnes proti pondělí zvýšil z hodnoty 71 na 81, což značí poslední pátý stupeň pohotovosti. Na pátém stupni se už několik dní drží i hodnota pro Českou republiku, pro kterou ale zatím stále platí 4. stupeň. Ve čtvrtém stupni jsou v kraji okresy Blansko, Brno-město a Hodonín, v pátém Brno-venkov, Břeclav, Vyškov a Znojmo.

V nemocnicích je celkově 552 pacientů, z toho je 73 ve vážném stavu, 260 ve středně vážném stavu, 162 v lehkém stavu a 57 případů je bezpříznakových. Ještě před několika týdny bylo v nemocnicích v kraji skoro 1200 pacientů, poté jejich počet začal klesat. Nyní se některé dny objeví nárůst, jindy pokles hospitalizovaných.

Ze 752 nově potvrzených případů se jich nejvíce vyskytlo v Brně, a to 202. Dalších 176 se objevilo na Hodonínsku, 98 na Vyškovsku, 78 v okrese Brno-venkov, 71 na Břeclavsku, 67 na Blanensku a 60 na Znojemsku. Za týden hygienici evidují 4400 potvrzených případů. V listopadu jich bylo za týden i kolem 8500, v prosinci se ale číslo snížilo i na 2500.

V Jihomoravském kraji je od počátku pandemie k dnešnímu dni 60.956 potvrzených případů nemoci covid-19. Vyléčilo se z ní 51.424 lidí, naopak 1354 jich s nemocí zemřelo. Vyplývá to z webu ministerstva zdravotnictví.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto, HZS HK

Štítky Jihomoravský kraj, koronavirus, statistika, Protiepidemický systém České republiky, nemocnice, Krajská hygienická stanice, okres Brno-venkov, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Blansko, okres Brno-město, Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj přešel do nejvyššího stupně systému PES  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.