Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Rozhledna v oboře Holedná je připravená pro první návštěvníky, včera proběhlo slavnostní otevření

Před třemi lety vyhrál v parcipativním rozpočtu jako jeden z nápadů projekt, který chtěl dostat do obory Holedná rozhlednu, ta se včera konečně otevřela veřejnosti. Po 208 schodech se tak návštěvníci obory mohou dostat do výšky 35 metrů, odkud je vidět na celé Brno. Starat se o stavbu budou Lesy města Brna a město za ni zaplatilo 8 milionů korun.

Že mají Brňáci rádi pohled na přírodu z ptačí perspektivy, je vidět na počtu rozhleden, které okolo města výletníci mohou najít. Krom Holedné najdeme místo ke kochání také v Komárově, na Ostré horce nebo na Kamenném vrchu. Mezi nimi je však rozhledna v oboře tou nejvyšší, měří úctyhodných 35 metrů. 

Rozhlednu postavila a k další péči o ni se zavázala městská společnost Lesy města Brna, která spravuje celou přilehlou oboru. „Na realizaci jsme Lesům města Brna uvolnili koncem loňského roku z městského rozpočtu 8 milionů korun. Výroba konstrukce rozhledny a její následná stavba zabraly necelý rok. Od včerejšího dne je rozhledna přístupná veřejnosti, a to ve stejném režimu jako celá obora Holedná, tedy celoročně a zdarma,“ doplnil první náměstek Petr Hladík.

Tato vyhlídková atrakce získala v prvním ročníku parcipativního rozpočtu Dáme na vás bronzovou příčku a vysloužila si tak realizaci, která po třech letech skutečně proběhla. Původně měla být stavba dřevěná, při terénním průzkumu pomocí dronu bylo ale zjištěno, že by výšku rozhledny, kterou dřevěná konstrukce umožňuje, mohly brzy přerůst stromy. 

„Vybudovat rozhlednu s ocelovým skeletem ale znamenalo překročit finanční limity, kterými se participativní rozpočet řídí – maximální cena projektu tehdy byla stanovena na 2,4 milionu korun. Nakonec se mi však podařilo na vedení města prosadit, aby se rozhledna zrealizovala nad rámec participativního rozpočtu a z prostředků Dáme na vás se vypsala pouze architektonická soutěž a zpracovala projektová dokumentace,“ popsal okolnosti vzniku rozhledny náměstek pro oblast participace Tomáš Koláčný.

Ocelová rozhledna má 13 pater, 208 schodů a měří 35 metrů, přičemž nejvyšší patro je ve výšce 34,2 m. „Taková výška už je dostatečná na to, aby výhled na město i život v oboře neohrozily koruny stromů,“konstatoval ředitel Lesů města Brna Jiří Neshyba.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brno.cz

Štítky rozhledna, holedná, obora, parcipativní rozpočet, dáme na vás, Brno, rozpočet, Lesy města Brna, Petr Hladík, Tomáš Koláčný, Komárov, Ostrá horka, Kamenný vrch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozhledna v oboře Holedná je připravená pro první návštěvníky, včera proběhlo slavnostní otevření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.