Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno na svém území zakázalo odpalování zábavní pyrotechniky

Brno bez petard a ohňostrojů. Alespoň mimo silvestrovské oslavy. Rozhodli o tom brněnští zastupitelé na prosincovém zasedání. Na celém území Brna bude tak mimo výjimky zakázáno odpalovat jakoukoliv zábavní pyrotechniku. Vyhláška nabyde účinnosti 26. prosince.

Zastupitelé schválili obecně závaznou vyhlášku v úterý, platit by měla začít dva dny po Vánocích. Vyhláška zakazuje používání zábavní pyrotechniky na celém území Brna, netýká se však nahlášených ohňostrojů, které odpálí profesionálové.

„Ohňostrojné práce i ohňostroje může odpalovat pouze osoba k tomu způsobilá dle zákona o pyrotechnice (č. 206/2015 Sb.). Ohňostrojné práce musí povolit dle zákona o pyrotechnice obvodní báňský úřad, ohňostroje se musejí nahlašovat obecnímu úřadu a hasičskému záchrannému sbor)," uvedl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek.

Výjimka na Silvestra nebo s povolením úřadu

Vyhláška zakazující odpalování pyrotechniky počítá s možností udělení několika výjimek. Tou nejdůležitější je výjimka na období silvestrovských oslav, omezení tedy nebude platit 31. prosince a 1. ledna.

Další výjimkou bude udělení souhlasu od rady městské části. „Žadatel se na městskou část bude muset obrátit s písemnou žádostí, která bude doručena nejméně 30 dnů před použitím zábavní pyrotechniky. Následně se o vydání výjimky rozhodne ve správním řízení," vysvětlil Poňuchálek.

Ohňostroje mohou zvířata ohrozit i na životě, varují ochránci

Ochránci zvířat varují před odpalováním ohňostrojů a petard při silvestrovských a novoročních oslavách. Hlasité výbuchy a oslňující světelné efekty jsou nejenom stresující, ale mohou ohrozit zdraví i životy zvířat. Nebezpečné jsou pro domácí...

Nařízení se také netýká dětských či dortových fontánek, prskavek, konfet a obecně všech pyrotechnických výrobků zařazených do kategorie F1 a F2.

Brno opouští myšlenku silvestrovských ohňostrojů

Brno už v minulosti ustoupilo od pořádání silvestrovských ohňostrojů. Minulý rok si lidé v centru města místo ohňostroje mohli užít světelnou show, která byla k vidění na budově mezi Rašínovou a Běhounskou. Přístupem krajského města se však ostatní města jižní Moravy inspirovat nenechala. Ohňostrojem přívítali Nový rok lidé v Blansku, Znojmě, Vyškově, Břeclavi i Hodoníně.

Souhlasíte se zákazem odpalování zábavní pyrotechniky v Brně?

Celkem hlasovalo2041 čtenářů

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky zábavní pyrotechnika, petardy, dělobuchy, ohňostroje, Brno, ohňostroj, silvestr, pyrotechnika, Český báňský úřad, Hasičský záchranný sbor, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Kozelský

No ono ta města moc svých pozemků nemá a na cizích pozemcích tj. vašich soukromých by taková omezení musel upravovat zákon. Takže je to jen snaha úředníků osvojit si více práv než jim z ústavy náleží.

Pondělí, 14. prosince 2020, 14:05Odpovědět

Brno na svém území zakázalo odpalování zábavní pyrotechniky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.