Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hitem letošních Vánoc jsou půjčovny živých vánočních stromků, lidé se snaží šetřit přírodu

Živý nebo umělý? Co je pro přírodu menší zlo? A co takhle vypůjčený? Hitem letošních Vánoc jsou půjčovny živých vánočních stromků z rodinných farem. Stromek sice vyjde trochu dráž, ale zase šetříte přírodu a můžete mít každý rok „ten svůj“ živý.

Živý stromek musel v půdě růst několik let, aby nám pak zhruba dva týdny dělal radost o Vánocích a nakonec skončil na skládce. Umělý stromek sice vydrží spoustu let, ale jeho výroba taky není zrovna k přírodě nejšetrnější, nemluvě o jeho další existenci, kdy v domácnosti doslouží. Čím dál více mladých rodin se snaží být šetrnější k přírodě a na to reaguje i nabídka vánočních stromků. Letos jsou „v kurzu“ hlavně půjčovny vánočních stromků, kde si stromeček můžete vybrat, na Vánoce „pronajmout“ a po Vánocích zase vrátit. Jako Jana Bitalová, pro kterou půjčovna vánočních stromků není žádnou novinkou.

„Už před dvěma lety jsme přemýšleli, jak to udělat, aby po námi oslavených Vánocích nezůstal uříznutý stromeček u popelnic. Uvažovali jsme, že si pořídíme umělý, jenže když jsme si načetli pár informací, ukázalo se, že jeho výroba zanechává takovou ekologickou stopu, že by se vlastně v tomto ohledu vyplatil až za mnoho let. Zkusili jsme koupit živý stromek a měli ho v květináči, ale bohužel po zasazení na chalupě zahynul,“ vypráví s dodává, že se stromkem zřejmě neuměli správně zacházet, nebo s ním bylo špatně manipulováno už před prodejem.

„Vloni jsme přišli na jinou variantu, a to na stromek z půjčovny. Ta zajistí rozvoz i vyzvednutí, finančně vyjde jen o maličko víc, než když koupíte uříznutý stromek, a hlavně víte, že před i po Vánocích o něj bude dobře postaráno, protože se vrátí na rodinnou farmu. Letos byla volba jasná, opět máme zarezervovaný stromeček ve stejné půjčovně, dokonce ten samý, co u nás byl vloni,“ říká Jana.

Borovice, smrky i jedle přivezou až ke dveřím

Půjčovny nabízejí borovice, smrky i jedle a cena „půjčovného“ se pohybuje kolem tisícikoruny. Řada společností nabízí dovážku stromku až ke dveřím a jeho vyzvednutí po svátcích. Většina půjčoven ale funguje jen po hlavním městě a v okolí. Přesto je o službu obrovský zájem. Některé půjčovny už hlásí stop stav, všechny stromky mají už zamluvené, jiným zbývá několik posledních kousků.

Vypůjčit si ale můžete i umělý stromeček. A dokonce i profesionálně ozdobený. To může být řešení pro ty, kteří chtějí mít Vánoce každý rok v novém nebo pro firmy, které nemají čas se výzdobou příliš zabývat.

Některé půjčovny nabízejí kromě stromků i pronájem vánočních ozdob a dekorací, což může být řešením pro malé domácnosti, které mají problém s úložnými prostory. Není to ale zrovna levná záležitost. Většinou se ale jedná o ručně vyráběné ozdoby a jen půjčovné se pohybuje nad „tisícovkou“.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Půjčovna vánočních stromků

Štítky příroda, Vánoce, půjčovna, vánoční strom, vánoční stromek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hitem letošních Vánoc jsou půjčovny živých vánočních stromků, lidé se snaží šetřit přírodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.