Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Konec procházkám se svařákem v ruce. Zákaz pití alkoholu budou na trzích v Brně hlídat strážníci

Se svařákem v ruce si mohou lidé projít vánoční trhy v Brně dnes naposledy. Kvůli vládnímu nařízení proti šíření koronaviru platí od středy opět zákaz pití alkoholu na veřejnosti. Desítky okének restaurací a stánků, které místo prostoru trhů vznikly na zimních zahrádkách, tak musí výrazně omezit svou nabídku. První zákazníky přitom přivítaly teprve ve čtvrtek. Prodej a popíjení alkoholu na veřejnosti budou kontrolovat strážníci. Problémy kvůli staronovému nařízení neočekávají, prohlásil mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Překotné změny ale kritizuje například Raed Kahwaji, který provozuje kavárnu Podobrazy na Zelném trhu a restauraci a klub Šelepka v Králově Poli. Právě z okénka na Zelném trhu, kde jsou také adventní trhy, nabízel punč a svařené víno. „Vína na svařák mám teď tak do června. Nejsem ani tak naštvaný, jako otrávený. Totéž vnímám i mezi svými kolegy z gastro průmyslu. Neustále se něco mění. Jsme mistři improvizace, ale i na ni se člověk musí připravit," poznamenal. Dny otevření podle něj ukázaly, že i lidé jsou unaveni z toho, jak sedí doma, a byli natěšení, že mohou někam vyrazit.

Zpět k chaosu, smutní lidé z baru

Podobný postoj zastávají také Lidi z Baru, kteří v centru otevřeli stánky před třemi svými podniky. „Nerozumíme tomu. Už od jarní první vlny kritizujeme totální nepředvídatelnost přijímání vládních opatření, s výjimkou krátké epizody na podzim, kdy to vypadalo, že restriktivní politika dostane nějaký řád. Nyní se vracíme zpět k chaosu. Investovali jsme desetitisíce korun do toho, abychom mohli bezpečně a v rámci nastavených mantinelů prodávat turbomošt," řekl mluvčí gastronomické skupiny Michael Lapčík.

Vláda v pondělí rozhodla tom, že bary, restaurace a další stravovací zařízení včetně výdejních okének budou muset od středy zavírat ve 20:00 místo 22:00. Zpřísněním reagovala na častá porušování protiepidemických opatření.

Podle něj hosté před jejich stánky čekali v rozestupech. Také ve vnitřních prostorách podniků po 22:00 nebyl žádný zákazník a poloviční kapacitu provozovatelé dodrželi. „Po celou dobu se v našem týmu nákaza neobjevila," řekl Lapčík.

„Není nám jasné, jak se po několika dnech mohlo otevření gastronomie projevit na epidemické situaci. Na základě čeho se nyní omezuje otevírací doba restaurací? Na základě toho, že několik provozovatelů nedodržovalo opatření? My jsme vše řádně dodrželi a musíme nyní pykat za ty nezodpovědné. Státní aparát má k dispozici nástroje k vymáhání nastavených pravidel, tak ať je uplatňuje vůči těm, kteří pravidla nedodržují," řekl Lapčík. Stánky před jejich podniky zřejmě zavřou a turbomošt si lidé koupí v kamenných barech.

Trhovce kontroluje městská část

Zaměstnanci městské části Brno-střed budou stejně jako doposud kontrolovat, zda trhovci neprodávají občerstvení a zda zimní zahrádky mají povolení a dodržují parametry. Prodej alkoholu v nich kontrolovat nebudou, uvedla mluvčí městské části Kateřina Dobešová.

Nerespektování zákazu pití alkoholu na veřejnosti byl druhý nejčastější přestupek, který museli brněnští strážníci na podzim řešit. Prvním bylo nerespektování nošení roušek. „Lidé si ale na pravidla postupně zvykali a v současné chvíli nevidíme zásadní důvod k obavám. Strážníci se pohybují po celém centru a při svých kontrolách si budou všímat i toho, zda provozovny neprodávají alkohol mimo vnitřní prostor, kromě jiného z výdejních okének. Doposud provozovatelé i na stáncích respektovali nastavená pravidla. Prodejci jsou si také vědomi, že při hrubém porušení pravidel jim hrozí ukončení činnosti na trzích," konstatoval mluvčí strážníků Ghanem.

Vánočním trhům se za dobu jejich trvání věnuje 150 strážníků. Starají se hlavně o bezpečí návštěvníků, jako je předcházení krádeží.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Hrivňák

Štítky vánoční trhy, Brno, advent, vánoce, koronavirus, alkohol, veřejnost, zákaz, pití, restaurace, Zelný trh (Brno), Královo Pole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec procházkám se svařákem v ruce. Zákaz pití alkoholu budou na trzích v Brně hlídat strážníci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.