Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno schválilo rozpočet se schodkem ve výši jeden a půl miliardy, město bude masivně rozprodávat

Brno bude příští rok hospodařit s rozpočtem s příjmy 13,8 miliardy a výdaji 15,3 miliardy korun. Schválili to dnes zastupitelé. Rozdíl dokryjí přebytky a úvěr. Brno si může od bank půjčit až dvě miliardy korun. Nyní má dluh kolem tří miliard. Město očekává kvůli ekonomickým dopadům pandemie koronaviru propad daňových příjmů přes dvě miliardy.

Brno mělo na letošní rok schválený rozpočet s příjmy 14,1 miliardy a výdaji 16 miliard korun. Při tvorbě rozpočtu na příští rok vedení města reagovalo na dopady pandemie, kvůli nimž města zaznamenala propad příjmů. Brno pro příští rok počítá s daňovými výnosy devět miliard korun, což je o 2,2 miliardy méně než letos.

Brno si příští rok kvůli výpadku příjmů půjčí dvě miliardy. Zároveň zvažuje prodej Technologického parku

Brno čelí kvůli koronavirové pandemii zásadnímu propadu příjmů. Od bank si tak příští rok půjčí až dvě miliardy korun, peníze půjdou na zajištění naplánovaných investičních akcí. Zároveň však město hledá způsoby, kde získat kapitál. Vedení města...

Pro návrh rozpočtu zvedlo ruku 38 přítomných zastupitelů, nikdo nebyl proti a 11 se zdrželo. Kromě koalice ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD návrh podpořila část opozičních zastupitelů zvolená za ANO.

Město chce propad pokrýt několika způsoby. Plánuje prodej stavebních pozemků zhruba za 850 milionů, ale také chce prodat akcie Technologického parku. Cenu odhaduje na 1,2 miliardy korun.

Dalších 300 milionů hodlá získat pomocí úspor běžných výdajů a více než 80 milionů díky sníženým transferům městským částem. Kromě toho zastupitelé už dříve schválili, že město může čerpat u dvou bank úvěr v celkové výši dvě miliardy, u každé miliardu.

Navzdory škrtům zůstane podpora velkým stavebním projektům

Přestože město zaznamenalo propad příjmů, chce dát skoro třetinu výdajů na investiční akce. Mezi největší patří stavba Janáčkova kulturního centra nebo multifunkční haly, ale také pokračující práce na přeložení tramvajové trati z Dornychu na Plotní, prodloužení tramvajové trati k univerzitnímu kampusu nebo práce na dalších částech velkého městského okruhu v úsecích Žabovřeská, Tomkovo náměstí a Rokytova.

Zastupitelé Brna také vzali na vědomí rozpočet statutárního města, čili rozpočet Brna i s rozpočty jeho 29 městských částí. Celkem jsou příjmy 14,7 miliardy korun a výdaje 16,5 miliardy korun.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Brno, rozpočet, úspory, koronavirus, schodek, úvěr, pandemie covidu-19, ODS, KDU-ČSL, Česká pirátská strana, ČSSD, ANO 2011, Technologický park a.s., Janáčkovo kulturní centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno schválilo rozpočet se schodkem ve výši jeden a půl miliardy, město bude masivně rozprodávat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.