Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Záložní nemocnice na výstavišti přechází až do konce ledna na úsporný režim

Ode dneška přechází záložní nemocnice na brněnském výstavišti do úsporného režimu. Město s Jihomoravským krajem se na tom dohodlo s Fakultní nemocnicí. Náklady na provoz záložní nemocnice se sníží, v případě nutnosti ji ale bude možnost do týdne aktivovat. V pohotovosti zůstane do konce ledna.

Druhá vlna pandemie koronaviru pomalu slábne, záložní nemocnici proto naštěstí zatím nebylo nutné využít. I přesto ale primátorka Markéta Vaňková oslovila hejtmana Jana Grolicha s návrhem, že záložní nemocnici prozatím město nebude rušit, ale převede ji do úsporného režimu.

„Ušetří se tím peníze, a současně budeme mít jistotu, že jsme společně schopni zvládnout případný výkyv v nárůstu nemocných,“ vysvětlila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„Na základě dohody tedy dojde k odvozu venkovních kontejnerů včetně jejich zastřešení a je možné také zrušit provoz vrátnice. Celkové úspory tak budou přes 80 000 korun týdně.“ dodala. 

Záložní nemocnice pojede v úsporném režimu

Na přípravách projektu se také podílela Nemocnice Milosrdných bratří, městská společnost Veletrhy Brno, a. s., Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje a Český červený kříž Brno-město.

Udržet nemocnici v úsporném režimu bude stát 50 tisíc korun na týden, náklady uhradí město společně s Jihomoravským krajem a Fakultní nemocnicí. Ta poskytla pro vybudovanou záložní nemocnici personál i veškeré zdravotnické vybavení a zařídila množství povolení i smlouvy s pojišťovnami. 

V případě využití a ostrého provozu by se o pacienty starali krom pracovníků FN Brno také dobrovolníci z Červeného kříže a vedoucím personálu by byl Emergency Medical Team, který úročí zkušenosti z humanitární mise v Nepálu v roce 2015, za niž získal ocenění Zlatý záchranářský kříž.

Náklady na samotné postavení záložní nemocnice s kapacitou 302 míst v pavilonu G2 na brněnském výstavišti byly vyčísleny na zhruba 1,6 mil. Kč bez DPH. Měsíční provoz byl v případě přítomnosti hospitalizovaných pacientů kalkulován na 4 miliony korun bez DPH.

Po dobu úsporného režimu budou lékaři i sestry v pohotovosti, do 24 hodin budou schopní nastoupit a poskytnout péči pacientům. „Lékaři v záložní nemocnici poskytnou pacientům péči, která je srovnatelná s péčí v kterékoli nemocnici v České republice,“ řekl zdravotnický náměstek FN Brno Ondřej Ludka.

„Kdo je připraven, není zaskočen. Druhá vlna byla často zpochybňována, a přišla v ohromné síle. Teď se mluví o třetí vlně a na jižní Moravě na ni chceme být připraveni,“ dodal hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. Dle jeho slov ale zároveň doufá, že opatření navržená státem jsou nastavená a naplánována tak, aby ke třetí vlně nedošlo a záložní nemocnice proto nebude potřeba. 

Nemocnici na výstavišti město plánovalo už od jara

Záložní nemocnici na výstavišti v pavilonu G2 začalo město plánovat už na jaře, kdy pandemie koronaviru začala. Stavbu však město realizovalo až na podzim, kdy nemocnice začaly předpokládat nedostatek lůžek. Nemocnice byla otevřena 9. listopadu. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN BRNO

Štítky nemocnice, brno, Jihomoravský kraj, kongresové centrum, Brněnské výstaviště, pandemie covidu-19, Markéta Vaňková, Jan Grolich, pacient, Fakultní nemocnice Brno, Červený kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záložní nemocnice na výstavišti přechází až do konce ledna na úsporný režim  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.