Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Schyluje se k velkému sloučení? Fakultní nemocnice v Bohunicích se chce spojit se svatou Annou, její vedení nesouhlasí

Zástupci Fakultní nemocnice Brno chtějí v prosinci jednat s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) o případném sloučení s Fakultní nemocnicí u svaté Anny v Brně. Ředitel Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Štěrba uvedl, že racionalizace provozu a jedno vedení obou nemocnic by přineslo úspory a také by to zlepšilo situaci u personálu, který má mnoho práce. Ředitel svatoanenské nemocnice Vlastimil Vajdák však nesouhlasí. Sloučení nepovažuje za dobrý nápad a nepodporují ho ani zaměstnanci, kteří už prý začali sepisovat petici. Ministerstvo zdravotnictví se k situaci zatím nevyjádřilo.

Je lepší být celek, než si konkurovat, zní z Bohunic

O možném sloučení obou brněnských fakultních nemocnic zřizovaných státem se v Brně mluví už dlouhá léta. Otázku chce znovu Štěrba probrat s Blatným na jeho návštěvě v Brně 11. prosince.

Fakultní nemocnice Brno má asi 6000 zaměstnanců, svatoanenská kolem 3500 zaměstnanců včetně pracovníků Mezinárodního centra klinického výzkumu, které pod nemocnici spadá.

„Sloučení by muselo být formou zákona a je to běh na dlouhou trať. Myslím ale, že by bylo docela rozumné se o tom bavit," uvedl Štěrba. Podle něj je potřeba řešit organizaci zdravotnické péče, do které jsou zapojené státní fakultní nemocnice, krajské nemocnice, městské nemocnice a soukromé subjekty.

„Ve finále koronavirus ukázal, že je dobré řídit věci z jednoho centra. Racionalizace provozů by kromě úspor a zlepšení situace u personálu přinesla i dost zdravotnických investic. Je to lepší, než když si v tom zařízení konkurují," řekl Štěrba.

Je to nesmysl, covid naopak ukázal, že je důležité mít dvě páteřní nemocnice, oponují u sv. Anny

Vajdák ale se sloučením nesouhlasí. „Myslím, že je to nesmysl. Právě první vlna pandemie covidu ukázala, jak je důležité mít dvě páteřní nemocnice, a ne jeden obrovský celek. Když systémy Fakultní nemocnice Brno napadli hackeři a přestali tam kvůli tomu operovat, sanitky vozily akutní pacienty k nám," připomněl Vajdák jarní kybernetický útok na druhou fakultní nemocnici.

Ve sloučení nevidí ani další pozitiva. „Jsem ekonom a velmi dobře vím, že sloučení by nepřineslo z ekonomického hlediska žádné výhody, spíše naopak. Nepřispěje to ani k lepší personální situaci, pacientů nějakým sloučením neubude. Navíc považuji otevření tohoto tématu právě v této těžké době za velmi nekorektní," zdůraznil Vajdák. Podle něj nesouhlasí ani zaměstnanci, kteří už začali vytvářet petice za samostatnost svatoanenské nemocnice.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto, FN Brno

Štítky fn brno, bohunice, fnusa, sloučení, ministerstvo zdravotnictví, nemocnice, Fakultní nemocnice Brno, Jaroslav Štěrba, Brno-Bohunice, Jan Blatný, ANO 2011, Fakultní nemocnice u sv. Anny, COVID-19, Brno, Mezinárodní centrum klinického výzkumu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Schyluje se k velkému sloučení? Fakultní nemocnice v Bohunicích se chce spojit se svatou Annou, její vedení nesouhlasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.