Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Svoboďák už zdobí vánoční strom. Po stáncích však ani stopa, o trzích rozhodnou vládní nařízení

Vánoce v Brně letos budou, ale nebudou takové, jak jsme byli zvyklí. Prozatím ve městě už je vánoční výzdoba a náměstí Svobody a Zelný trh zdobí vánoční stromy. Jestli se postaví i prodejní stánky, rozhodne vládní nařízení.

Letošní adventní trhy se ponesou úplně v jiném duchu, než na co byli Brňané doposud zvyklí. Jestli tento rok k vánočnímu stromu přibydou i stánky, je stále nejisté. Pokud se tak stane, letos se návštěvníci budou muset obejit bez tradičního občerstvení a nápojů. „Stánky postavíme a otevřeme pouze za podmínky, že vládní nařízení posune Českou republiku do 3. stupně nastavených epidemiologických opatření. Pokud zůstaneme ve 4. stupni, nebudeme je moci provozovat,“ uvedla mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Méně stánků a větší rozestupy

Pokud to tedy vládní nařízení umožní městská část Brno-střed umístí na Zelném trhu 25 stánků s řemeslnými výrobky a dárkovým zbožím tak, aby mezi nimi byly dostatečné rozestupy. Na Moravském náměstí u Jošta bude pravděpodobně umístěno 6 prodejních stánků, na Dominikánském náměstí také 6. Na náměstí Svobody bude s většími rozestupy rozmístěno zhruba 20 prodejních stánků. V parku na Moravském náměstí umístí 14 prodejních stánků a 4 budou sloužit pro propagaci neziskových organizací. „Brňané bývají v období adventu pravidelně štědří a rádi podporují ty, kteří to potřebují. Věříme, že tomu tak bude i letos,“ dodává Dobešová.

Pokud to situace umožní, budou v provozu venkovní zahrádky restaurací a nahradí stánky s občerstvením. 

Vánoční stromy a vyhlídkové kolo se rozsvítí od pátku

Oba vánoční stromy se rozsvítí v pátek 27. listopadu ráno. Kromě vánočních stromu se v pátek uvede do provozu i vyhlídkové kolo na Moravském náměstí. „Aktuálně jsme ve vládních nařízeních nenašli nic, co by jeho provozu bránilo, budeme se však ještě pro jistotu dotazovat na Ministerstvu zdravotnictví ČR," vysvětluje Dobešová.

Na Dominikánském náměstí už stojí Halouzkův dřevěný betlém, který má přes stovku figur. „Novým prvkem, kterým chceme rozsvítit a ozvláštnit brněnská náměstí, bude putující třímetrová osvětlená a ozvučená vánoční hvězda, která se v prosinci objeví postupně na více místech v centru. Spolu s bohatou světelnou výzdobou ulic a náměstí bude dotvářet ideální sváteční kulisu pro adventní procházky a jistě poslouží jako atraktivní místo pro pořízení fotek z adventního Brna,“ vysvětluje Jana Janulíková, ředitelka TIC BRNO.

Na sociálních sítích Brněnských Vánoc pak na 17 hodinu organizátoři chystají online program včetně zdravice primátorky města Brna Markéty Vaňkové a tradičního požehnání brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Vánoce, vánoční trhy, strom, vyhlídkové kolo, vánoční stromek, nařízení vlády, Zelný trh (Brno), kiosek, Moravské náměstí, Česko, advent, Vojtěch Cikrle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svoboďák už zdobí vánoční strom. Po stáncích však ani stopa, o trzích rozhodnou vládní nařízení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.