Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

17. listopad – Den nezdolných bojovníků. O život…

PR článek

17. listopad v naší zemi slavíme zejména jako Den boje za svobodu a demokracii, ale už deset let si ho připomínáme také jako Světový den předčasně narozených dětí.

Proč je dnes předčasný porod tak velmi frekventované téma? Zřejmě je to druhá strana mince pokroku dnešní doby. Díky moderním metodám a úspěchům lékařské vědy se v posledních dvaceti letech výrazně zvýšil počet předčasně narozených dětí. Pokrok je mnohdy požehnáním pro páry, které by jinak zůstaly bezdětné, i naděje pro rodiče nedonošených dětí. Na druhou stranu to s sebou přináší i určitá rizika budoucího vývoje. Nejcitlivější skupinou jsou děti s nízkou až extrémně nízkou porodní váhou (800 gramů i méně), které se často narodí před 30. týdnem těhotenství.

Co dítě a rodina prožívá

Dítě, které se narodí předčasně, je umístěno do speciálního prostředí inkubátoru na oddělení tzv. novorozenecké JIP (Jednotky intenzivní péče). Zde je čeká ještě dlouhá a náročná cesta, než bude moci být plně se svými rodiči a sourozenci. Je vystaveno mnoha nepříjemným a bolestivým procedurám (napojení na ventilátor, krmení sondou, odsávání atd.), které jsou však nezbytné pro jeho přežití. Velkou péči mu věnují lékaři, sestry i další nepostradatelní odborníci – fyzioterapeuti, kliničtí psychologové a logopedi či laktační poradkyně. Pro rodiče je toto období velmi náročné. Maminka se těší, že bude moci své dítě vzít po porodu do náruči, místo toho však prožívá strach a obavy o budoucnost a zdraví svého děťátka.

Pomáháme rodinám s předčasně narozenými a postiženými dětmi, říkají pracovníci Slezské diakonie Brno

Co budeme dělat? Zvládneme to vůbec? A jak nás přijme okolí? Tyhle a mnohé další otázky víří hlavou rodičům, kteří se nedávno dozvěděli, že se jim narodí dítě předčasně či s postižením, nebo ho právě přivedli na svět. Cítí se nejistí a nevědí, na...

Raná péče pomáhá

Rodinám může v této situaci významně pomoci služba rané péče. Poradci rané péče poskytují rodičům psychickou podporu pro zvládnutí situace a také poradenství, jak děťátko po propuštění z nemocnice správně stimulovat, aby se i přes náročný start optimálně vyvíjelo. Někdy časem zvládne vše, co obvykle děti v jeho věku, jindy je potřeba trpělivě hledat vhodné cesty k postupnému nabývání schopností a dovedností. K informacím o podpoře rané péče se rodiče často dostávají později, než by bylo optimální.

Kontakt na Poradnu rané péče DOREA:
Kamenná 11
639 00  Brno
mobil: +420 734 643 234 
rp.dorea@slezskadiakonie.cz 
www.sdbrno.cz 

Cílem Poradny rané péče DOREA, kterou provozuje Slezská diakonie Brno, je pomoci rodinám v této situaci a poskytnout jim včasnou podporu. Poradkyně rané péče přirozeně a profesionálně navazují na akutní péči zdravotníků a provází klienty v jejich přirozeném prostředí. Podporují rodiny při zvládání náročné situace po propuštění z nemocnice. Pomáhají rodině objevit vlastní vnitřní sílu a potenciál i řešit potřebné záležitosti – od bezplatného zapůjčení speciálních pomůcek až po shánění financí na nákladné terapie.

Připadá Vám raná péče pro rodiny důležitá? Máte sílu pozitivně ovlivnit životy předčasně narozených dětí. Přispějte na provoz Poradny rané péče DOREA do Vánoční sbírky Slezské diakonie Brno, děkujeme! Společně To dáme:) 

Příběh Adélky očima její maminky (Adélka, 2 roky) 

Naše štěstí se jmenuje Adélka. Narodila se předčasně, v 30. týdnu, pro preeklampsii maminky. Její start do života byl velice náročný a vše si musela vybojovat. Pátý den po narození, to naše holčička vážila zhruba jeden kilogram, dostala vysoké horečky. Když druhý den po nasazení antibiotik teploty neustupovaly, udělali lékaři Adélce vyšetření – lumbální punkci. Zjistili strašnou diagnózu: „MENINGITIDA“.

 Po zaléčení a skoro dvou měsících v porodnici jsme si odváželi dvouapůlkilogramovou bojovnici. Naše radost trvala bohužel jen chvíli, přesně 14 dní. To už jsme pro velký nárůst obvodu hlavičky byli zase v nemocnici. Diagnóza byla tentokrát stanovena jako postinfekční hydrocefalus, což je zvětšení hlavičky z důvodu hromadění mozkomíšního moku. Následovala operace a vložení VP shuntu (katetr s tlakovým ventilem), který pomohl Adélce odvádět mozkomíšní mok do bříška. Pro následné komplikace byla nutná reoperace. Za další necelé dva měsíce jsme byli opět v nemocnici z důvodu infekce.  

Bylo to pro nás nesmírně těžké období, kdy jsme žili ve strachu, zda Adélka vše zvládne. Během šesti týdnů prodělala tři operace, měla zavedenou zevní komorovou drenáž a dostávala velké množství antibiotik a léků. Adélka rostla a ani v jednom roce jsme nemohli, jako jiní rodiče se svými dětmi, prožívat běžné starosti i radosti. Žádná cvičení ani snaha o Adélčin rozvoj nebyly možné. Po prvním roce jsme se vyrovnávali s další diagnózou – dětskou mozkovou obrnou provázenou křečemi.

My se však nevzdáváme! Po psychické stránce je Adélka moc šikovná a vázne jí pouze motorika. Rehabilitační pomůcky jsou velice drahé a naše možnosti omezené. Nyní se snažíme o získání financí na podpůrné rehabilitace pro Adélku. Víme, že má šanci žít plnohodnotný život, a snažíme se pro ni udělat maximum. V září 2019 jsme začali navštěvovat Poradnu rané péče DOREA Slezské diakonie Brno, která nám celkově moc pomohla. Náš anděl Kristýnka k nám jezdí pravidelně a pomáhá nám řešit různé problémy se získáváním pomůcek a peněz na potřebné terapie a kompenzační pomůcky. Poradkyně vozí Adelince speciální hračky, které pomáhají k rozvoji jejího psychomotorického vývoje, a můžeme si je i zapůjčit… Děkujeme moc.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slezská diakonie Brno

Štítky slezská diakonie úsek brno, nezisková organizace, pomoc dětem, adélka, příběh, Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva, rodina, nemocnice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

17. listopad – Den nezdolných bojovníků. O život…  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.