Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: V ulicích Brna vzniká možná největší galerie pod širým nebem v Evropě. Nad Cejlem už skotačí Mendel

Nad ulicí Cejl v Brně nově skotačí figurka slavného vědce Johana Gregora Mendela. Velkoformátová malba je první z řady plánovaných v rámci projektu Městská galerie, který loni uspěl v programu Participativního rozpočtu města Brna. Projekt chce z tzv. brněnského Bronxu pomocí murálů vytvořit jeden velký výstavní prostor pod širým nebem.

Díla současných českých výtvarníků v megalomanských formátech, taková bude vznikající Městská galerie, která má dát lokalitě kolem Cejlu novou tvář. První realizace vychází z návrhu Venduly Chalánkové a Petra Lysáčka a je inspirovaná Mendlovými pokusy s hráškem.

Městská galerie je součástí většího projektu Nový Bronx, který chce z někdejší vyloučené lokality rozkládající se na pomezí městských částí Brno-střed a Brno-sever znovu učinit organickou část města. Projekt chce oživit prostor hodnotnými výtvarnými díly vybranými s ohledem na specifikum místa.

„Na malbu o rozměrech asi 14 krát 16 metrů padne 100 litrů fasádní barvy, pak doladíme stínování spreji a celé dílo se nakonec zalakuje – fasádní barvy samy o sobě drží, ale lak pomůže tomu, aby rychle nevybledly,“ vysvětluje jeden z bratrů Veselých z ateliéru Malujeme jinak, který má s touto tvorbou co do činění už léta – mimochodem, právě oni stojí za známým murálem neboli velkoplošnou malbou na stěně na Václavské se Starou radnicí a historickou „šalinou“.

Malují jinak. Výtvarné seskupení bratrů se se spreji a barvami pustilo do zastávky Ondrouškova

Brněnský veřejný prostor začaly plnit streetartové malby. Autoři zastávky na Ondrouškově jsou výtvarníci z ateliéru Malujemejinak. Jejich muraly možná potkáváte každý den.

Podle duchovního otce nebude mít brněnská galerie v Evropě obdoby

Když bude počasí přát, další malby se v následujících týdnech objeví na Bratislavské 40 a 76 a na Vranovské 22. Ambicí projektu je postupně takto pomalovat patnáct až dvacet zdí. „Takhle velká galerie pod širým nebem podle mě v Evropě není,“ podotýká duchovní otec nápadu Martin Reiner.

„Od začátku jsem přitom měl představu, že nepůjde jen o běžný street art, ale že se v ulicích objeví díla opravdu renomovaných umělců,“ popisuje. Do první výzvy se jich přihlásilo čtrnáct, mezi nimi třeba Eva Koťátková, Petr Malina nebo František Petrák.

Část projektu je součástí participativního rozpočtu Dáme na vás, v němž loni skončila se ziskem více než dvou tisíc hlasů na pátém místě. Na další část musí organizátoři projektu najít vlastní zdroje. 

Z participativního rozpočtu lze totiž podle pravidel financovat pouze malby, které vzniknou na domech v majetku města. Bude jich pět a Brno na ně dá zhruba 1,5 milionu korun. „Velmi důležité je i to, aby investoři, soukromí vlastníci a především samotní místní obyvatelé viděli jasně projevený zájem města: pak budou mít i oni větší chuť podílet se na pozitivním rozvoji této městské části," nastínili autoři projektu.

A je vymalováno! První mural v Bronxu je skutečností.Ještě na tom schne lak… a plošina už parkuje na Francouzské 38,...

Zveřejnil(a) Martin Reiner dne Neděle 8. listopadu 2020

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Participativní rozpočet města Brna | Zdroj s použitím TZ

Štítky malby, muraly, mendel, Cejl, malujeme jinak, Bronx, nový bronx, městská galerie, projekt, galerie, Brno, Evropa, Vendula Chalánková, Petr Lysáček, Martin Reiner, Eva Koťátková, Petr Malina, František Petrák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fearone Biggz

Jednou jsem zkoušel nabarvit hov*o na růžovo. Vypadalo hezky, ale pořád to bylo hov*o. Tolik asi k lokalitě :)

Středa, 11. listopadu 2020, 19:27Odpovědět

FOTO: V ulicích Brna vzniká možná největší galerie pod širým nebem v Evropě. Nad Cejlem už skotačí Mendel  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.