Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sociální služby na jižní Moravě hlásí 900 nakažených. Stát slíbil zaslání testovacích sad, nic se však neděje

Jihomoravský kraj eviduje ve svých zařízeních v sociální oblasti 558 klientů s nemocí covid-19 a 320 nakažených pracovníků uvedla po jednání krizového štábu uvedla mluvčí kraje Monika Brindzáková. Kraj zřizuje pro tisíce klientů domovy seniorů, domovy pro osoby se zdravotním postižením, pečovatelskou službu, týdenní stacionáře, chráněná bydlení i osobní asistence. Stát slíbil plošné testování v sociálních službách za pomocí levnějších antigenních testů. Zařízení však na testovací sady od ministerstva čekají.

Organizace zřizované krajem mají nakoupené antigenní testy, které používají pro testování symptomatických klientů a zaměstnanců. „U těchto testů je nutné počítat s tím, že senzitivita je z principu nižší, než je u PCR testů. Slouží však jako první síto při testování," uvedla Brindzáková.

Stát slíbil plošné testování. Nic se však neděje

Právě k úterý měl kraj 558 pozitivních klientů napříč všemi sociálními službami a 320 pozitivních pracovníků. „K plošnému testování v sociální oblasti zatím víme, že distribuce testovacích sad bude plně v gesci ministerstva zdravotnictví. Aktuálně nebylo žádné krajské zařízení ohledně této problematiky kontaktováno s bližšími informacemi. Nově přibyly i další služby, u kterých má probíhat pouze testování zaměstnanců, nikoliv klientů, a to chráněné bydlení, osobní asistence a týdenní stacionáře," řekla Brindzáková.

Podle Brindzákové mají zařízení zřizované krajem sice nakoupeny antigenní testy, ty používají pro testování symptomatických klientů a zaměstnanců. „U těchto testů je nutné počítat s tím, že senzitivita je z principu nižší, než je u PCR testů a slouží pouze jako první síto při testování," upřesnila Brindzáková. Kdyby podle ní měli být testovaní klienti všech zařízení i pracovníci v přímé a nepřímé péči, bylo by třeba pro region skoro 14.000 testovacích sad.

Bez masivního testování se nehneme z místa, říká Jindřich Vobořil. Řešením jsou antigenní testy

Jestli můžeme o někom mluvit jako o odborníkovi na testování, a to nejen na přítomnost koronaviru v těle, určitě jím je Jindřich Vobořil. Čtyřiapadesátiletý rodák z Brna je veřejnosti známý především jako národní protidrogový koordinátor z let...

Jihomoravský kraj zřizuje domovy pro seniory, se zvláštním režimem a odlehčovací služby s 6180 lůžky. Pracuje tam 2522 pracovníků v přímé a 1384 pracovníků v nepřímé péči. Dále má domovy pro osoby se zdravotním postižením s 964 lůžky, kde pracuje 589 pracovníků v přímé a 252 v nepřímé péči. Pečovatelská služba má 730 pracovníků v přímé a 120 v nepřímé péči, týdenní stacionáře nabízejí 54 lůžek a skoro 50 pracovníků, chráněná bydlení mají 406 lůžek a skoro 300 pracovníků a u osobní asistence je kolem 200 zaměstnanců. Kromě kraje zřizují obdobná zařízení například města nebo neziskové organizace.

Brno eviduje nákazu koronavirem ve všech domovech pro seniory, které zřizuje

Brněnský magistrát zaznamenal nemoc covid-19 ve všech 11 domovech pro seniory, které zřizuje. Celkem se nákaza prokázala asi u 60 zaměstnanců a 50 klientů, uvedl mluvčí Brna Filip Poňuchálek. Podle něj jsou nakažení v izolaci. V domovech funguje...

V Jihomoravském kraji přibylo za posledních 24 hodin 1237 potvrzených případů nemoci covid-19. Nepotvrdil se tak pokles z pondělí, kdy se objevilo jen 700 nových případů. Za poslední dva dny je nárůst pokaždé přes 1200 nakažených. Hygienici evidují za poslední den také osm nových úmrtí a nárůst hospitalizací o 11. V nemocnici je 1053 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky domovy pro seniory, koronavirus, brno, Jihomoravský kraj, testování, antigenní testy, sociální služby, rychlý antigenní test, bydlení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sociální služby na jižní Moravě hlásí 900 nakažených. Stát slíbil zaslání testovacích sad, nic se však neděje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.